JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SPENTE: Forandringsfabrikkens leder Marit Sanner og BarnevernProffene Anika og Alexander er svært spente på hva Solveig Horne legger fram slags lov torsdag morgen.

SPENTE: Forandringsfabrikkens leder Marit Sanner og BarnevernProffene Anika og Alexander er svært spente på hva Solveig Horne legger fram slags lov torsdag morgen.

Hans Henrik Torgersen

Forandringsfabrikken:

Jakter på kjærligheten i ny barnevernslov

I dag mottar Solveig Horne en utredning om enklere barnevernslov. Barna selv håper deres forslag blir tatt til følge.
28.09.2016
12:26
29.09.2016 09:57

hans.henrik.torgersen@lomedia.no

– Kjærlighet må på plass i den nye loven, krever BarnevernsProffene, som sammen med Forandringsfabrikken la fram sitt alternative forslag til ny lov i 2015.

BarnevernsProffene, som består av barn og unge som har førstehåndserfaring med barnevern, har gjennom et omfattende arbeid lagt fram sine nøkkelpunkter for en ny lov. Nå er det spente på hva som er med når den nye loven legges fram.

– Jeg har veldig høye forventninger til innholdet i loven. Stortingspolitikerne vi har snakket med har lovet å ta inn våre forslag, og jeg føler vi er et stort lag som står bak vårt utkast, sier Alexander, en av proffene i Forandringsfabrikken.

Barnet som hovedperson

Han har selv opplevd barnevernet på nært hold, og mener det er mye som bør gjøres.

– En av de viktigste tingene er trygg foreldreinformasjon. I dag er det en automatikk i at all informasjon meldes til foreldrene. Det mener vi ofte kan føre til utrygge situasjoner for barnet. Derfor er det viktig at kontaktpersonen i barnevernet først og fremst forholder seg til barnet, sier han.

Anika har også hatt utstrakt kontakt med barnevernet gjennom oppveksten. Møtet med Forandringsfabrikken og påvirkningsarbeid har betydd mye for henne.

– Etter at jeg ble BarnevernsProff her, har jeg kunnet stå opp om morgenen og føle at livet ikke er så håpløst. Det har gitt meg en stemme i samfunnet, og det har vært utrolig viktig for meg og mitt liv. Den viktigste endringen må være at barnet skal være hovedsamarbeidspartner for barnevernet. Ikke foreldrene, sier hun.

Leder for Forandringsfabrikken, Marit Sanner, mener det viktigste er barns medvirkning.

– Barnet må få retten til å bestemme over eget liv, og bli hørt på ordentlig. Hvis det skal settes inn hjelpetiltak, så må man snakke med barnet, sier hun.

Forandringsfabrikken

Stiftelse med ideelt formål.

Presenterer kunnskap og erfaringer fra barn og unge gjennom foredrag, rådgiving og kurs.

Inviterer barn og unge som er i hjelpesystemene med som «proffer», fordi de har kunnskap, erfaring og gode råd.

Dette vil Barneverns-Proffene og Forandrings-fabrikken

I 2015 overleverte BarnevernsProffene sitt forslag til ny barnevernslov. Dokumentet er langt, men de har klart å trekke ut fem punkter som er spesielt viktige.

Medbestemmelse:

Barnevernet må sikre at barn får tillit til barnevernet gjennom å samarbeide med barnet og la barnet være med på å bestemme – og å møte barnet med åpenhet, ydmykhet og kjærlighet.

Kjærlighet:

Barnevernsarbeidere bryr seg og har et varmt og åpent kroppsspråk, varme øyne og en stemme og ord som gjør at barn kan oppleve trygghet.

Rett til trygghetsperson:

Alle barn må få tilbud om å ha med en trygghetsperson i kontakten med barnevernet. Trygghetspersonen må være over 18 år. Barnet må selv kunne velge hvem denne personen skal være, men det kan ikke være foreldre eller personer som kan være til skade for barnet.

Foreldrenes rett til innsyn:

Barn må i all kontakt med barnevernet få informasjon om at foreldrene som utgangspunkt har krav på å vite det barnet forteller. Barn må alltid spørres om det er noe av det de har fortalt som det ikke vil at foreldrene skal få vite. Barnevernet kan da bestemme at denne informasjonen ikke skal gis til foreldrene. Barn må kunne fortelle til barnevernet uten at foreldrene automatisk har innsynsrett. Når informasjonen skal gis videre til foreldrene, må barnet i samarbeid med barnevernet planlegge når informasjonen skal gis og hvem den skal gis av.

Bruk av tvang:

Tvang mot barn og unge skal kun brukes ved stor fare. Et barn eller en ungdom skal ikke kunne tvinges til langvarig behandling.

Barn eller unge kan bare ved alvorlig og gjentatt kriminalitet eller rusmisbruk flyttes med tvang til et ventehjem, familiehjem eller et bofellesskap. Unge som ruser seg må ikke bo sammen med unge som ikke eller i liten grad bruker rus.

28.09.2016
12:26
29.09.2016 09:57

Forandringsfabrikken

Stiftelse med ideelt formål.

Presenterer kunnskap og erfaringer fra barn og unge gjennom foredrag, rådgiving og kurs.

Inviterer barn og unge som er i hjelpesystemene med som «proffer», fordi de har kunnskap, erfaring og gode råd.