JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hver tredje Nav-ansatt har opplevd trusler eller vold det siste året

En omfattende undersøkelse av sikkerheten for Nav-ansatte viser at en av tre har opplevd trakassering, trusler eller vold det siste året.
En av tre ansatte i Nav har opplevd trusler eller vold det siste året.

En av tre ansatte i Nav har opplevd trusler eller vold det siste året.

Hanna Skotheim

Brorparten av hendelsene det fortelles om gjelder trakassering og trusler – både ansikt til ansikt, digitalt og på telefon – mens under en prosent av de ansatte har opplevd fysisk vold, skriver Bergensavisen, som har fått tilgang til den foreløpige rapporten.

Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte sier etaten er opptatt av å ivareta ansatte som er utsatt for ubehagelige opplevelser på jobb i velferdsetatens førstelinje.

– Det er en belastning å bli utsatt for trusler, trakassering og lignende hendelser, sier Holte.

I en tredel av hendelsene sier ansatte at det ikke ble reagert overfor den aktuelle brukeren. I fire av ti tilfeller opplyses det at de ikke ble satt inn tiltak for å ivareta ansatte.

– Det er bekymringsfullt at så mange ansatte ikke føler seg beskyttet av lederne som har ansvaret for dem, sier hovedverneombud May Britt Kindem i Bergen kommune.

Holte sier resultatene fra undersøkelsen, der 3.700 ansatte og leder har deltatt, skal brukes til forebyggende arbeid i hele Nav. Prosjektet ble satt i gang etter at en 57 år gammel Nav-ansatt kvinne ble drept på jobb på et Nav-kontor i Bergen i fjor høst.

Les også:

Sikkerhetsekspert etter Nav-drapet: – Det vil alltid være en risiko for at Nav-ansatte kan bli utsatt for vold

Faren for vold og trusler er fem ganger høyere i Nav enn i arbeidslivet ellers