MORO: - Det er en ekstrem betryggelse å være to i et oppgjør. Og så er det mer gøy å mekle når en er to, sier riksmekler Nils Dalseide, her med mekler Rikard Saue.

MORO: - Det er en ekstrem betryggelse å være to i et oppgjør. Og så er det mer gøy å mekle når en er to, sier riksmekler Nils Dalseide, her med mekler Rikard Saue.

Anne Siri Renå

«Hvem kommer tilbake til en sur fyr?»

Riksmekler Nils Dalseide om hvorfor han er så blid i kveld. Han tar til og med en eventuell streik med et smil.
25.05.2016
18:58
26.05.2016 12:41

anne.siri.rena@lomedia.no

– Jeg liker partene og vi er i samme båt; vi skal finne en løsning. Vi kan være uenige, men er fortsatt hyggelige mot hverandre, sier riksmekleren når han møter pressen klokka 21.

Han veier ordene og tar seg god tid, men fastslår at det fortsatt er mye som gjenstår.

Mekler trolig utover natta

Partene har ikke kommet fram til «den harde kjernen» i meklingen ennå. Det er først på dette punktet de finner ut hvor nærme eller langt fra en løsning de faktisk står. Dette kan det visstnok drøye mange timer til ennå.

Hvis partene ikke kommer til enighet, går 5560 statsansatte ut i streik torsdag morgen. 3191 av dem er organisert i LO, herunder 61 FO-ere.

FO tar ut flest på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Les også: Hvem skal forhandle lønn for de statsansatte?

Tillit mellom partene

Her er stor vilje til samarbeid for å finne en løsning, mye lettere enn det er i meklinger der tilliten mellom partene er dårligere og historikken dem imellom er vanskeligere, fortsetter Dalseide.

I snart tre dager har partene jobbet intenst med tariffsystem, streikerett på pensjon og andre vanskelige tema. Og et av de store spørsmålene er fortsatt: hvor mange avtaler blir det i staten?

Akademikerne har allerede forhandlet seg fram til en egen.

Les også: Hva er det egentlig som står på spill for de statsansatte?

– Det kan bli alt fra to til fire avtaler. Vi vil åpne opp for muligheten til at flest mulig kan slutte seg til den samme, sier Dalseide, som fortsatt ikke røper detaljer.

Engere utvalg

Nå er det et såkalt engere utvalg på ni personer som drifter meklingen. Her sitter Dalseide selv sammen med representanter fra partene.

Neste oppdatering fra riksmekleren kommer klokka 23.

25.05.2016
18:58
26.05.2016 12:41