JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KONFLIKTFYLT: FO Hordaland kritiserte i fjor Samnanger kommune for å bevilge hele 1,5 millioner kroner til å leie inn en ekstern aktør til å granske barneverntjenesten. Den ferdige rapporten finner ikke store ting å sette fingeren på.

KONFLIKTFYLT: FO Hordaland kritiserte i fjor Samnanger kommune for å bevilge hele 1,5 millioner kroner til å leie inn en ekstern aktør til å granske barneverntjenesten. Den ferdige rapporten finner ikke store ting å sette fingeren på.

Wikimedia Commons

Granskere frikjenner barnevernet

Samnangers barneverntjeneste har ikke jaktet på innvandrerbarn. Men kommunen har glemt de ansattes arbeidsmiljø, konkluderer rapport.
07.01.2014
14:37
21.08.2023 17:14

edv@lomedia.no

Samnanger kommune bestilte i sommer full granskning av sin egen barneverntjeneste. Det skjedde etter at en lokal folkeaksjon hadde presset politikerne til å ta affære.

I februar i fjor gikk rundt 160 innbyggere i fakkeltog med paroler som hevder barnevernet går etter innvandrerfamilier og tyr for raskt til omsorgsovertakelse der hjelpetiltak hadde vært nok.

Diskriminerte ikke

Rett før jul leverte advokatfirmaet Kyrre sin granskningsrapport, som står å lese på kommunens hjemmeside.

Rapporten frikjenner barneverntjenesten fra de alvorligste påstandene om diskriminering av innvandrere.

Fakkeltoget med tilhørende Facebook-aksjon hevdet at barnevernet gikk inn for å overta omsorgen for barn av innvandrere. Granskerne finner på sin side ikke grunn til å kritisere tjenesten hverken for mangelfull kulturforståelse eller manglende innsats for å prøve ut hjelpetiltak.

Kommunen presset arbeidsmiljøet

Rapporten omtaler arbeidsmiljøet i barneverntjenesten som meget bra, men kommunestyret får en skrape: Granskerne er i tvil om kommunen siden sist vår har vært nok opptatt av å sikre de ansattes psykososiale arbeidsmiljø.

Rapportens kritiske merknader rammer også barnevernlederens samarbeid med kommunehelsetjenesten, lærere og skoleledere. Kommunens praksis med at samme person er leder for barnevern og helse- og sosialtjenesten, påpekes som utfordrende.

– Unyansert rapport

– Bildet er betydelig mer nyansert enn det som kommer fram i rapporten, sier helse- og sosialsjef og leder for barnevernet i Samnanger Thore Austnes.

Han påpeker at granskerne ikke har snakket med kommunens enhet for barnehager. Austnes anser samarbeidet med både dem og med barneskolen som svært godt.

– Jeg opplever det urettmessig og sterkt belastende fokus på min person. Jeg biter meg isteden merke i at rapporten ikke inneholder noen barnevernfaglig kritikk. Vi er en av få barneverntjenestener som nå har det skriftlig at vi er rimelig oppegående.

Ansatte i skvis

– Det har vært tøffe tider, med en veldig krevende arbeidshverdag. Det er meldt inn til kommunestyret og formannskapet at dette har skapt et dårlig psykososialt arbeidsmiljø, sier Austnes.

Lederen meldte seg i fjor ut av FO. Forbundet har fortsatt et medlem igjen i barneverntjenesten.

– Vi har hatt kontakt etter rapporten kom, og hun er lettet, spesielt over at de ikke finner noen form for forskjellsbehandling av innvandrerfamilier, sier fylkessekretær i FO Hordaland, Kenneth Larsen.

Avdelingen avventer kommunestyrets behandling av rapporten før de eventuelt foretar seg noe mer.

– Saken slik den har blitt behandlet av kommunen og medieomtalen den har fått har vært en stor belastning for medlemmet vårt. Nå må vi se om kommunestyret i det hele tatt er i stand til å gå tilbake på måten de har behandlet en hel tjeneste på, sier Larsen.

07.01.2014
14:37
21.08.2023 17:14