JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hvis FO skal senke medlemskontingenten med 0,15 prosentpoeng, må det kuttes 16 millioner. Forbundsleder Mimmi Kvisvik er usikker på om det er en god idé.

Hvis FO skal senke medlemskontingenten med 0,15 prosentpoeng, må det kuttes 16 millioner. Forbundsleder Mimmi Kvisvik er usikker på om det er en god idé.

Hanna Skotheim

FO-medlemmer må betale mer enn i konkurrerende forbund: – Klart at dette utfordrer oss

Delta og Fagforbundet setter ned kontingenten. Mimmi Kvisvik frykter medlemmene blir taperne hvis FO skal følge etter.
19.10.2022
11:21
20.10.2022 15:00

simen@lomedia.no

YS-forbundet Delta vedtok i september å senke kontingentsatsen fra 1,45 prosent til 1,2 prosent. Denne uka fulgte LO-forbundet Fagforbundet etter. Også her blir satsen satt ned fra 1,45 til 1,2 prosent.

Begge forbundene organiserer vernepleiere og barnevernspedagoger. De er direkte konkurrenter til Fellesorganisasjonen (FO). Her koster et medlemskap 1,55 prosent av bruttolønna.

En vernepleier som tjener 530.000 kroner brutto per år, vil måtte punge ut 1231 kroner og 1579 kroner mer per år for å være medlem i FO enn i henholdsvis Fagforbundet og Delta.

Det er etter skattefradraget for fagforeningskontingenten er trukket fra. Regjeringen foreslår i budsjettet å øke fradraget fra 5800 til 7700 kroner neste år. Da vil prisforskjellene mellom forbundene gå litt ned.

(Fontene skrev først at forskjellen på et medlemskap var 1850 kroner per år. Det er nå rettet opp.)

Vil rekruttere flere

– For å sikre trygghet i arbeidslivet og livet rundt, er det viktig at flest mulig er medlem i en fagforening. Når vi setter ned kontingentsatsen, blir terskelen for å bli medlem i Delta enda lavere, sa Delta-leder Lizzie Ruud Thorkildsen da representantskapet fattet vedtaket i september.

Denne uka var Fagforbundets leder Mette Nord klar på at forbundet nå blir mer konkurransedyktige i kampen om nye medlemmer:

– Det ble et lengre nedtrekk enn det vi var innstilt på. Det gir oss en konkurransedyktig organisasjon, så nå må vi ut og verve for hva det er verdt, sa Fagforbundets leder Mette Nord etter avstemmingen mandag.

FO ikke fulgt etter

Vedtakene legger press på FO, som nå er den dyreste organisasjonen å være medlem av for disse yrkesgruppene.

FO-leder Mimmi Kvisvik forteller at det var diskusjoner om nivået på kontingenten i forkant av forrige landsmøte, i 2019. Da ble kontingenten satt ned fra 1,60 til 1,55 prosent av bruttolønna.

– Det har ikke blitt gjort endringer etter dette, og neste mulighet er i budsjett for 2023, forteller Kvisvik.

Vil måtte kutte 16 millioner

– Hvorfor skal vernepleiere og barnevernspedagoger være medlem i FO hvis det er mye billigere å være organisert i Fagforbundet?

– Man skal velge forbund ut fra kvalitet og ikke penger alene. Men det er klart at dette utfordrer oss, svarer Kvisvik.

Hun er klar på at forbundet og medlemmene må være villig til å ta konsekvensene av å senke nivået på medlemskontingenten. Det vil bety mindre penger i kassa. Ifølge Kvisvik vil en nedgang på 0,15 prosentpoeng i kontingentsatsen kreve at FO kutter 16 millioner kroner i kostnader.

– Hvor mange, og hvilke aktiviteter, er vi villige til å kutte? Hvor mange flere medlemmer klarer vi å rekruttere med lavere kontingent? Jeg er litt redd dette blir et felles race mot et skrinnere tilbud til medlemmene, sier Kvisvik.

Frykter økt konkurranse

Hun er forberedt på at det blir en diskusjon blant tillitsvalgte og medlemmer om nivået på medlemskontingenten. FOs landsstyre har fullmakt til å vedta kutt i kontingenten i forbindelse med budsjettbehandling.

– Vi må spørre oss hva vi skal kutte hvis kontingenten skal bli lavere. Hva skal vi kutte på forbundskontoret, hva skal vi kutte i fylkesavdelingene? I klubbene? Hva med Fontene? Alle steiner må snus dersom vi skal redusere kontingenten.

– Frykter du en tøffere konkurranse om medlemmer når FO nå er dyrest?

– Ja, og det er en av tingene vi må ta med inn i en slik diskusjon. Men vi kan ikke konkurrere så mye på pris at vi ryker på kvalitet, mener Kvisvik.

Fagforbundet må kutte 125 millioner

Vedtaket på Fagforbundet landsmøte skjedde ikke uten dramatikk. Kontingenten blir satt ned raskere, allerede fra nyttår, og enda mer enn innstillingen fra landsstyret. Det nye vedtaket gir Fagforbundet 125 millioner kroner mindre i årlige kontingentinntekter fra nyttår.

– Vi må snu på hver krone og effektivisere arbeidsmetodene. Akkurat hva vi skal kutte i må vi komme tilbake til, dette er litt ferskt enda, sa Mette Nord.

19.10.2022
11:21
20.10.2022 15:00