FO stiller solidaritetskrav

• Ta imot 10 000 syriske flyktninger!
• Anerkjenn Palestina!
• Støtt folkeavstemning i Vest-Sahara!
24.03.2015
11:15
27.08.2015 20:01

FO-kongressen krever at Norge tar et større ansvar for mennesker på flukt fra krigen i Syria.

Norge har sagt seg villig til å ta imot 1500 kvoteflyktninger. Tallet må heves til 5000, foreslo FO Sør-Trøndelag i en uttalelse som lå på bordet. Etter forslag fra Carjet Demir (FO Hordaland) klappet kongressen inn en dobling. FO krever altså at Norge tar imot minst 10 000 syriske flyktninger.

– Uheldig med ensidighet

Palestina-støtten faller enkelte FO-ere tungt for brystet. Men kongressen falt ned på å kreve at norske myndigheter anerkjenner en palestinsk stat.

Ottar Schjølberg fra FO Møre og Romsdal prøvde å stoppe den planlagte Palestina-uttalelsen. Sosialarbeidere av alle bør vite at alle konflikter har minst to sider, en uttalelse som ensidig støtter den ene parten fungerer bare som bensin på målet, argumenterte Schjølberg.

– Takk!

Gøril Madsen fra Troms takket Schjølberg for å sette ord på noe hun mener er vanskelig for mange.

– Jeg er Israel-venn, og for meg har Palestina-støtten alltid vært det største problemet med å være medlem i FO og LO, sa Madsen.

– Jeg skulle også ønske at vi kunne snakke om likeverdige parter, men situasjonen på bakken er en helt annen. Dette er en ulovlig okkupasjon, sa Rasha Abdallah fra Vest-Agder.

Selv om konflikten er komplisert, bør det ikke være vanskelig for FO å vite hvem som fortjener forbundets solidaritet, ifølge Abdallah.

Og fikk støtte fra flere.

11 motstemmer

Jann Krangnes, som har bodd og jobbet i konfliktsoner i flere år, mener trakasseringen og undertrykkingen av palestinere mangler sidestykke.

– Hvis ikke vi som sosialarbeidere kan stå opp og være tydelige på dette, så blir det vanskelig for meg, sa Krangnes.

Uttalelsen ble vedtatt mot 11 stemmer.

Støtte til Vest-Sahara

FO krever videre at den norske regjeringen trapper opp sin innsats for grunnleggende rettigheter i Vest-Sahara, som har vært under marokkanske okkupasjon i 40 år. Folk lever i flyktningeleire i ørkenen, den humanitære situasjonen er svært vanskelig, og fagorganisasjoner og partier er forbudt, påpeker FO.

«Uten en folkeavstemning om selvbestemmelse vil lidelsene til det saharawiske folk bare fortsette», fastslår kongressen i sin uttalelse.

Dusjet inn penger

Norsk folkehjelp og FOs ambassadører for Sør-Sudan-prosjektet stod på stand og informerte om hvordan de FO-støttede prosjektene bidrar til å styrke kvinners rettigheter i verdens yngste land. Sparebank1 stilte med en såkalt sparedusj, der delegatene skulle fange bonger som blåste rundt. 105 personer dusjet inn til sammen 45 350 kroner øremerket Sør-Sudan.

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp. Liv Tørres, fikk med seg en sjekk på 100 000 kroner fra FO.

– Vi valgte å være nøkterne med delegatgavene, og heller gi pengene til det viktige solidaritetsarbeidet dere gjør. Vi er utolig stolte over å smarbeide med Folkehejlpa, sa FO-leder Mimmi Kvisvik.

24.03.2015
11:15
27.08.2015 20:01