JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FO-leder Mimmi Kvisvik gleder seg til landsmøte i november. Hun vil foreløpig ikke svare på om hun tar gjenvalg.

FO-leder Mimmi Kvisvik gleder seg til landsmøte i november. Hun vil foreløpig ikke svare på om hun tar gjenvalg.

Hanna Skotheim

FO på vei mot 35.000, vokser mest blant de unge

Målet er 35.000 medlemmer når landsmøtet åpner i november. – Jeg er soleklar optimist, men alle fylkesavdelingene må stå på helt inn, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.
24.01.2023
08:35
25.01.2023 10:07

solfrid.rod@lomedia.no 

Forrige gang FO var samlet til landsmøte, i 2019, talte forbundet ca. 30.000 medlemmer. Der ble det vedtatt et mål om å vokse med 5.000 til neste landsmøte, som er i november i år. 34.000 er allerede passert, og FO ligger dermed godt an til å nå målet. Men veksten flatet litt ut på tampen av fjoråret.

– Nå må vi holde trøkket oppe. Vi må ikke bare rekruttere, men også beholde. Den vanligste årsaken til at folk melder seg ut er at de ikke får hjelp når de trenger det. Det aller viktigste er derfor å ha tillitsvalgte og bygge klubber ute på arbeidsplassene, sier forbundsleder Mimmi Kvisvik.

Vokser blant de unge

Hun er glad for at den største veksten er blant medlemmer i 20-årene. 80 prosent av studentmedlemmene tar med seg medlemskapet inn i sitt første arbeidsforhold. Det lover godt for forbundets framtid, mener Kvisvik.

– Men det er også noen utfordringer, for eksempel at vi organiserer så bredt i velferdsstaten. Det er ikke sånn at alle jobber på ett sted og treffes i kantina. Våre potensielle medlemmer jobber døgnet rundt, og på noen arbeidsplasser er de få.

FOs tillitsvalgte har stort sett et lite frikjøp. At de står i tilnærmet full jobb er en fordel, fordi de kjenner tjenestene godt, men det betyr også at de har liten tid til tillitsvervet sitt, påpeker Kvisvik. Hun mener det blir viktig framover å bygge lokale klubber, slik at tillitsvalgte ikke blir stående aleine med vanskelige saker, men kan støtte hverandre i et klubbstyre.

Spent på lønnsutviklingen

FO har i siden starten for 30 år siden vært et forbund i vekst. Men antall mulige medlemmer har vokst mye mer, og organisasjonsgraden har sunket. Fra 2020 har organisasjonsgraden igjen økt blant FO-profesjonene.  

– Som profesjonsforbund skal vi tale på vegne av profesjonene. Det krever at vi organiserer en viss andel av yrkesutøverne, fastslår Kvisvik.

– Det spås et vanskelig lønnsoppgjør. Hvis det blir enda et år med reallønnsnedgang, kan det gjøre det vanskelig å holde på medlemmene?

– Det kan tenkes at noen da vil komme til at det ikke er noen vits å være fagorganisert. Om det blir slik, tror jeg avhenger veldig av om vi alle er i samme båt eller om det viser seg nok en gang at industrien har tatt ut mer. Jeg er ekstra spent på TBU-tallene i år.

TBU er forkortelsen for Teknisk beregningsutvalg, et partssammensatt utvalg som leverer fakta om lønns- og prisutviklingen. Utvalget kommer med en foreløpig rapport i februar, som legges til grunn for kravene i årets lønnsoppgjør.

– Skal avklare med valgkomiteen først

Når landsmøtet går av stabelen i Oslo kongressenter i midten av november, er valg av forbundsledelse en viktig sak. Kvisvik, som har ledet FO siden 2012, vil foreløpig ikke svare på om hun tar gjenvalg.

– Jeg skal avklare dette med valgkomiteen først, sier hun, og vil heller snakke om andre ting som skal prege landsmøtet:

• FO fyller 30 år

• FOs krav om en ny sosialpolitikk

• Det skal lanseres en antologi om grønt sosialt arbeid

• En app om yrkesetikk skal lanseres som verktøy for etisk refleksjon og erstatte dagens papirversjon av «Rett eller galt eller noe midt imellom».

– Jeg tror det blir gode og engasjerte diskusjoner om både sosialpolitikk, yrkesetikk og grønt sosialt arbeid, og for så vidt hele handlingsprogrammet. Jeg tror ikke det blir den store organisasjons- og vedtektsdebatten denne gangen, sier hun.

Fikk du med deg disse sakene?

Vernepleiere er lei seg og sliter med søvnen: – Veldig mange søker seg bort

Utskjelling av offentlig ansatte: Nå kan det bli høyere terskel for hva som straffes

Victoria ville slutte i barnevernet etter at hun fikk reaksjoner på klesstilen 

24.01.2023
08:35
25.01.2023 10:07