JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HEDER: FO-leder Mimmi Kvisvik overrakte i dag hedersbevisningen Årets Sosialarbeider 2017 til barnevernet i Kongsberg

HEDER: FO-leder Mimmi Kvisvik overrakte i dag hedersbevisningen Årets Sosialarbeider 2017 til barnevernet i Kongsberg

Hanne Kullerud Nielsen

Sosialarbeiderprisen 2017:

FO hedrer barnevernet i Kongsberg

I tett samarbeid med fagforeninga har barnevernet i Kongsberg fått ned sykefraværet, kostnadene og bruken av akuttplasseringer. Slikt blir lagt merke til.
21.03.2017
13:30
21.08.2023 17:14

hanne@lomedia.no

I dag mottar de hedersbevisningen Årets Sosialarbeider 2017 av FO, under en høytidelighet på Den internasjonale sosialarbeiderdagen i Oslo.

Omfattende holdningsendring

Forbundets begrunnelse for denne hedersbevisningen er at tjenesten gjennom en omfattende holdningsendring har tatt i bruk ressursene i familiene de har kontakt med i mye større grad enn det som er vanlig i barnevernet.

De har også endret den interne strukturen på teamene, slik at de nå følger familiene tvers gjennom alle fasene fra undersøkelse, via tiltaksdel og omsorg.

Barnevernet i Kongsberg reduserte akuttplasseringer med 90 prosent

Familieråd

Nøkkelordet for denne endringen er Familieråd. Med en gang en familie kommer i kontakt med barnevernstjenesten, prøver de å få samlet ressurspersoner som befinner seg rundt en kjernefamilie, som nære slektninger, venner, naboer, lærere etc.

– Det koster jo litt å etablere et familieråd, men det er på kort sikt, forteller Stein Ingebretsen, hovedtillitsvalgt i barneverntjenesten i Kongsberg, som har 22 ansatte, hvorav 13 FOere.

De har også innført det de kaller Kongsberg-proffen. Det er ungdommer som har eller har hatt kontakt med barnevernet og som kommer og deler sine ferske erfaringer, på godt og vondt. Loven setter rammene, og det er ikke alt det går an å gjøre noe med, men de blir hørt og noe kan endres for framtida. Som Ingebretsen sier det: – Vi har jo ikke fasiten på hvor vellykket det er før vi har spurt dagens barn om 25 år.

GLADE PRISVINNERE: Barnevernssjef Tone Risvoll Kvernes og tillitsvalgt Stein Ingebretsen vil dele prisen Årets sosialarbeider med hele staben hos barnevernstjenesten på Kongsberg.

GLADE PRISVINNERE: Barnevernssjef Tone Risvoll Kvernes og tillitsvalgt Stein Ingebretsen vil dele prisen Årets sosialarbeider med hele staben hos barnevernstjenesten på Kongsberg.

Håvard Sæbø

Mange vil lære

Barnevernssjef Tone Risvoll Kvernes supplerer med at penger er noe politikere og administrasjon i en kommune forstår seg på, og når tjenesten i Kongsberg kan vise til å ha brukt hele 7,5 millioner kroner mindre av budsjettet på 42 millioner, så gjør det inntrykk. Det har også medført mye reisevirksomhet for sjefen landet rundt for å dele oppskriften.

– Det har blitt litt mye reising og foredrag. Jeg har jo en jobb å gjøre her på Kongsberg. Nå har jeg ikke tid til å reise ut før til høsten igjen, sier hun, og Stein Ingebretsen legger til at den økonomiske innsparingen ikke har vært målet for omleggingen, men heller en gledelig bieffekt.

Ringvirkninger

Også andre etater blir inspirert og vil gjerne lære og se om det ligger en øverføringsverdi i arbeidsmodellen til barneverntjenesten, for både skoler med problembarn og innen eldreomsorgen kan familieråd være en modell for tiltak.

Når flere rundt personene involveres, deles også belastningene på flere.

Barnevernsleder Tone Risvoll Kvernes kåret til årets kommunale leder

De skryter begge av at de har en god og åpen tone i tjenesten. Sjefen er fortsatt FO-medlem og har åtte nyttige år som tillitsvalgt bak seg. – Ja det har jo gitt meg erfaringer om hva som er god ledelse og hva som ikke er det. Det drar jeg veksler på i sjefsjobben, sier hun.

Det kan være tøft å jobbe i barnevernet, og endringer kan også være tøffe for ansatte. Det har vært eksempel på ansatte som ikke ønsket å være med på endringene og derfor sluttet.

I tillegg har også omverdenen mye fordommer til hva de driver på med.

– Bruken av Familieråd gir transparens og åpenhet og mindre aggresjon. Vi har fine prosesser når vi samhandler med familienes ressurser for barnas og familienes beste, sier Ingebretsen og Kvernes, som vil dele prisen med hele staben, om de er medlemmer av FO eller ikke.

– Det er hyggelig å bli priset. Det virker samlende på de ansatte, sier de to.

Tidligere vinnere av Årets sosialarbeider

2016: Gurid Aga Askeland
2015: Marianne Ragna Andreassen
2014: Bergens-gruppa sosialarbeidere i skolen
2013: Liv Meisingset
2012: Barne- og ungdomsteamet på Oslo krisesenter

TETT SAMARBEID: Barnevernssjef Tone Risvoll Kvernes sier at samarbeidet med fagforeninga og Stein Ingebretsen er en av nøklene til de endringene de har fått til i Kongsberg.

TETT SAMARBEID: Barnevernssjef Tone Risvoll Kvernes sier at samarbeidet med fagforeninga og Stein Ingebretsen er en av nøklene til de endringene de har fått til i Kongsberg.

Håvard Sæbø

21.03.2017
13:30
21.08.2023 17:14