– Hittil har jeg for det meste hatt erfaring å slå i bordet med. Nå vil jeg ha teori og faglig innsikt, sier Kjetil Mellum, fersk barnevernspedagogstudent.

– Hittil har jeg for det meste hatt erfaring å slå i bordet med. Nå vil jeg ha teori og faglig innsikt, sier Kjetil Mellum, fersk barnevernspedagogstudent.

Solfrid Rød

FO fanger ferske studenter. Møt noen av dem!

– Etter 25 år i restaurantbransjen er det på tide å flytte blikket fra berusede voksne til barn og unge som sliter, fastslår fersk barneverspedagogstudent Kjetil Mellum.
17.08.2017
15:03
17.08.2017 15:06

solfrid.rod@lomedia.no

– Det er litt flåsete sagt, men det er noe i det. Jeg har tenkt på dette i flere år. For to og et halvt år siden fikk jeg sjansen til å prøve meg på barnevernsarbeid. Jeg er nysgjerrig på teorien bak det faget jeg egentlig leker nå, sier Mellum, som jobber som miljøarbeider på en institusjon.

– Spennende og forvirrende

Sammen med andre ferske studenter har han pause i sola utenfor Høgskolen i Oslo og Akershus, fra sin andre forelesning så langt.

– Sosialpedagogikk. Det handler jo om menneskets plassering i omverdenen. Intet mindre, ler Mellum.

– Det er mange nye begreper. Foreløpig er det både spennende og forvirrende. Jeg regner med at det er sånn det skal være.

Organisert

43-åringen meldte seg inn i FO-studentene i går. I restaurantbransjen har han for det meste vært arbeidsgiver, og ser klart fordelene med et organisert arbeidsliv.

– Jeg vet jo ikke om jeg får bruk for medlemskapet. Men organisasjoner som jobber for folks interesser, det er noe jeg har lyst til å støtte opp om og være en del av, sier Mellum.

– Viktigst å være synlig

Kjetil Mellum er en av mange ferske studenter som har blitt praiet av FO Oslos utsendte ververe disse dagene.

Tore Kristiansen (t.v.), Joachim Nybakke og Christer Ryen fra FO Oslo verver studenter på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Tore Kristiansen (t.v.), Joachim Nybakke og Christer Ryen fra FO Oslo verver studenter på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Solfrid rød

Leder i FO Oslo, Tore Kristiansen, faglig sekretær Joachim Nybakke og hovedtillitsvalgt Christer Ryen argumenterer for medlemskap mens de deler ut goodiebager med informasjon, kjærlighet på pinne, kortholder og lypsyl, alt med FOs logo.

De fysiske innmeldingsblankettene er i hovedsak erstattet av digitale løsninger, så trioen vet ikke hvor mange nye medlemmer de har vervet. Men målet er 200 i løpet av studiestart.

– Det viktigste er at vi er synlige, at vi får informert studentene, at de kjenner igjen logoen vår, sier Tore Kristiansen.

Løper mellom byggene

Høgskolen i Oslo og Akershus har strammet inn på muligheten for å stå på stand inne. I tillegg er potensielle medlemmer spredd på flere bygninger.

– Det krever mer av oss. Vi løper mellom byggene, og vi vet jo heller ikke hvem som er «våre». Så vi må bare huke tak i folk og spørre, forteller Kristiansen.

Joachim Nybakke forsøker å overbevise ferske studenter om at det er viktig å organisere seg.

Joachim Nybakke forsøker å overbevise ferske studenter om at det er viktig å organisere seg.

Solfrid Rød

Fontene og forsikring

Andre forbund er ute i samme ærend, så hva er det beste argumentet for å velge FO?

– Vi er det eneste høgskoleforbundet som organiserer barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere. Vi er et profesjonsforbund som jobber for akkurat disse gruppenes interesser, sier Christer Ryen.

Fontene, Fontene forskning og LO Favørs forsikringsordning brukes aktivt for å hanke inn nye medlemmer.

– Vi kjører hardt på Fontene, forsikrer Ryen.

– Mange har hørt om FO, og særlig studenter som har vært ute og jobbet har sett Fontene på arbeidsplassen, forteller Kristiansen.

Tore Kristiansen lokker med nødlader i innmeldingspremie.

Tore Kristiansen lokker med nødlader i innmeldingspremie.

Solfrid Rød

Bedre med deltid

Giuliana Blom har et FO-nett i hånda, men har ikke rukket å sette seg inn i innholdet. Hun er utdannet skuespiller, et yrke hun i flere år har kombinert med barnevernsarbeid, blant annet på Aline spedbarnssenter.

– Jeg begynte på barnevernspedagogutdanningen på heltid for noen år siden, men det passet ikke så godt for meg. Nå har jeg begynt på deltid, det blir bedre. Det er lettere å kombinere med jobb, og det er flere av de andre studentene som også har en del erfaring, sier Blom.

Vise at barnevernet er bra

Milica Subotic kommer rett fra videregående. For henne stod valget mellom kriminologi og barnevern.

– Jeg falt ned på barnevernspedagog siste dagen. Fordi det er mer yrkesrettet og fordi det virker spennende.

Milica Subotic og Kristian Hansen sjekker innholdet i FOs handlenett.

Milica Subotic og Kristian Hansen sjekker innholdet i FOs handlenett.

Solfrid Rød

Det er mange medieoppslag om at barnevernet har for lite kompetanse, og de ansatte hetses på nett. Hva tenker du om å ha valgt et slikt yrke?

– Det er mye negativt om barnevernet, men jeg bryr meg ikke så veldig mye om det. Jeg har tenkt å gå videre til master, og så tenker jeg at vi må gå ut og gjøre en god jobb og vise at barnevernet også er bra, sier Subotic.

Sammen med medstudent Kristian Hansen er hun usikker på hva hun skal gjøre med FOs invitasjon.

– Vi må jo få sett på dette, men nå er pausen over. Vi må inn vi nå, sier Hansen, og setter kurs for forelesningssalen.

Miljøbevisste studenter

De tre ververne har delt ut FO-nett og lokket med nødlader i innmeldingspremie. Tore Kristiansen understreker at det er viktig å ikke bare få folk inn, men at de må følges opp videre, for eksempel med jobbsøkerkurs.

– Vi har også et veldig aktivt lokallag av FO-studentene her i Oslo. De arrangerer temakvelder og sosiale sammenkomster. Vi er stolte av dem, sier Christer Ryen.

Kristiansen, som er den mest erfarne ververen, konstaterer at tidene forandrer seg.

– Tidligere har øyelokkene glidd igjen når vi snakket om pensjon. I år har jeg faktisk fått spørsmål om det. Og i dag var det et par studenter som ikke ville ta imot goodiebagen på grunn av miljøhensyn. De ville ikke ha Fontene på papir heller, bare på nett.

17.08.2017
15:03
17.08.2017 15:06

Mest lest