Daværende leder i LO i Trondheim, Arne Bykjeflot, på talerstolen under Trondheimskonferansen i 2008. Foto: Torgny Hasås

Daværende leder i LO i Trondheim, Arne Bykjeflot, på talerstolen under Trondheimskonferansen i 2008. Foto: Torgny Hasås

Torgny Hasås

FO avblåser boikott av Trondheims-

konferansen

FO gjør om sitt vedtak om å boikotte Trondheimskonferansen etter at Arne Byrkjeflot trakk seg som innleder.
18.12.2013
14:48
27.08.2015 20:01

torgny@lomedia.no

Etter at tidligere leder i LO i Trondheim, Arne Byrkjeflot, har trukket seg som innleder på Trondheimskonferansen, oppfordrer nå FO sine medlemmer og tilltisvalgte til å detla på fagbevegelsens viktigste opposisjonskonferanse.

I en redegjørelse som ble sendt LO-Aktuelt i morges, skrev Byrkjeflot: «Nå har det fra flere hold kommet reaksjoner på at jeg er en av innlederne. Jeg setter Trondheimskonferansen foran min person og trekker meg som innleder. Jeg håper og tror at boikottvedtak blir opphevet og erstattet med full mobilisering til Trondheimskonferansen i 2014.»

Trondheimsmodellen

Han forklarer at Trondheimskonferansen gjennom 25 år er bygd opp som en institusjon for hele fagbevegelsen. «Dette verkstedet har vært helt nødvendig for å utvikle en felles kamp på tvers av forbund. Her la vi grunnlaget for utviklinga av Trondheimsmodellen og den rødgrønne valgseieren. Jeg er stolt over å være med i det fellesskapet som har gjort dette mulig.»

Byrkjeflot avslutter redegjørelsen sin slik: «Bakgrunnen for årets konferanse er ei blåblå regjering, sosial dumping som er kommet så langt at vi kan tape bransjer og ei økonomisk krise som fortsetter. Skal vi utvikle en strategi for de neste fire år i denne vanskelige situasjonen trenger vi hele bevegelsen samlet.»

FO-Boikott

FOs landsstyre fattet i forrige uke et vedtak om å oppfordre sine medlemmer og avdelinger til å holde seg unna Trondheimskonferansen. Bakgrunnen for vedtaket var at Byrkjeflot, mens han var leder i LO Trondheim, innledet et forhold til en nesten 40 år yngre kvinne, som da var medlem av ungsomsutvalget og som nå er død. Byrkjeflot utnyttet sin maktposisjon og handlet i strid med med den etiske standarden tillitsvalgte i LO bør ha, mente FOs landsstyre.

Fontene, FOs fagblad, spurte i den forbindelse FO-leder Mimi Kvisvik, om det ikke er litt drastisk å boikotte en hel konferanse på grunn av en persons feilsteg.

– Det sitter langt inne. Og vi ville ikke gjort det hvis ikke Byrkjeflot fortsatt skulle ha en sentral rolle på konferansen. Han står fortsatt oppført i programmet som innleder. Vi ønsker å være tydelige på at vi mener at våre unge medlemmer skal skjermes fra slik opptreden, svarte Kvisvik.

Les også: FO Boikotter Trondheimskonferansen (11.12.2013)

Boikotten avblåst

Da det ble kjent at Byrkjeflot hadde trukket seg som innleder på Trondyheimskonferansen var dette FO-leder Mimmi Kvisviks første reaksjon:

– Dette er en klok beslutning i den nåværende situasjonen.

Kvisvik varslet samtidig at FO-ledelsen ville drøfte den nye situajsonen. Nå i ettermiddag melder FO at «forbundsledelsen i FO tar Arne Byrkjeflots avgjørelse om å trekke seg som innleder på Trondheimskonferansen til etterretning, og oppfordrer medlemmer og tillitsvalgte til å delta som opprinelig planlagt.»

Uvisst om NTL

LO-Aktuelt forsøkte også å få tak i NTL-leder John Leirvaag. Også NTL har fattet et vedtak om ikke å delta på konferansen med begrunnelse av Byrkjeflots posisjon. Men det har ikke lykkes å få tak i Leirvaag som er på ferie.

500 fagorganiserte

Trondheimskonferansen har gjennom sine 25 år vært den viktigste arenaen for opposisjonen i fagbevegelsen. Hvert år, siste helg i januar, møtes over 500 fagorganiserte til debatt.

--------------

Mer om Byrkjeflot-saken:

Byrkjeflot splitter Rødt i Trondheim (01.11.2013)

Byrkjeflot trekker seg (22.11.2013)

18.12.2013
14:48
27.08.2015 20:01