JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Elin er FOs superverver. Slik kaprer hun nye medlemmer

FO opplever rekordvekst i antall medlemmer. Her forteller Elin Lindberg Kjeldsen om sine metoder for å skaffe nye medlemmer.
Elin Lindberg Kjeldsen er nestleder i Rogaland FO. Hun har klare tanker om hvorfor fylkesavdelingen er best på verving i FO.

Elin Lindberg Kjeldsen er nestleder i Rogaland FO. Hun har klare tanker om hvorfor fylkesavdelingen er best på verving i FO.

Privat

simen@lomedia.no

Et hårete mål, tenkte mange, da FO vedtok at forbundet skulle øke medlemstallet fra 30.000 til 35.000 innen neste landsmøte. Men nå er målet nådd – tre måneder før fristen.

– Jeg kjenner at jeg er skikkelig stolt. Vi er et forbund som setter oss hårete mål og klarer å nå dem, sier nestleder Marianne Solberg i FO.

Rekordveksten har gjort at FO er nødt til å ta noen grep. Flere tusen nye medlemmer krever at organisasjonen også ruster opp. Nylig ble det klart at den administrative ledelsen styrkes.

Størrelsen teller

Men hvorfor er det viktig for et fagforbund å vokse så innmari?

– Størrelsen teller, det er det ingen tvil om. Det avgjør hvor mye makt du har, sier FOs nestleder Marianne Solberg.

FO-nestleder Marianne Solberg

FO-nestleder Marianne Solberg

Sissel M. Rasmussen

Det gir også tillitsvalgte lokalt muligheter til å bli frikjøpt. Og det gir FO større gjennomslag nasjonalt, i saker som betyr mye for medlemmene.

– Hvis vi skal snakke troverdig om feltene våre, om utdanningspolitikk og fagene, så må vi snakke på vegne av majoriteten i våre profesjoner. Det er kjempeviktig, sier hun.

Overbevisende stil

Nye medlemmer kommer ikke av seg selv. Tillitsvalgte har stått på stand, delt ut brosjyrer og drikkeflasker, de har lokket til seg studenter på universitetene og sosionomer på Nav-kontorene.

Flinkest har de vært i Rogaland. Der har FO en vekst på 31 prosent de siste fire årene.

– De ligger på toppen av statistikken hver eneste gang vi i forbundsstyret får rapportering. «Nå må dere dele hemmeligheten», har vi sagt gang på gang, sier Solberg.

Så hva er hemmeligheten? Vi tar en telefon til lederen av FO Rogaland. Hilde Slotnes forteller at fylkesavdelingen fikk en ekstra stilling etter landsmøtet i 2019 og gikk fra tre til fire ansatte. De kunne brukt den nye stillingen til mye, men valgte å satse på verving og å holde tett kontakt med universitetene og høyskolene i regionen.

Hilde Slotnes, leder av FO Rogaland, forteller at de har satset skikkelig på verving.

Hilde Slotnes, leder av FO Rogaland, forteller at de har satset skikkelig på verving.

Marie von Krogh

Hun forteller at det er nestleder i FO Rogaland, Elin Lindberg Kjeldsen, som har fått ansvaret for rekrutteringen. Slotnes gir nestlederen mye av æren for vervesuksessen og forteller at hun har jobbet strategisk og systematisk.

– Det har nok også litt med hennes stil å gjøre. Hun er så overbevist om at det er best for alle i våre profesjoner å være med i FO, sier Slotnes.

Skaper begeistring

Når vi ringer Elin Lindberg Kjeldsen er hun, kanskje ikke overraskende, på Universitetet i Stavanger for å verve studenter. Så langt i høst har hun og kollegene vervet over 100 studenter her.

– Det blir nok noen i dag også, det er enda mer potensial, sier hun bestemt.

Så hva er hemmeligheten? Hvordan overbeviser hun de ferske studentene til å velge FO?

– Jeg tror du må ha en genuin tro på FO og en begeistring for det du driver med. Det smitter over, sier hun.

Snakker om faget

Og det har altså resultert i at mange studenter har meldt seg inn. Når hun står på stand på universitetet, er taktikken til Kjeldsen å snakke om fag framfor fagforening i starten. Hun presenterer seg og forteller at FO er barnevernspedagogenes svar på sykepleierforbundet.

– Alle vet hva sykepleierforbundet er og at mange sykepleierstudenter melder seg inn der. Men få vet hva FO er, og hvis vi drar fram LO, kan det skape litt avstand. Jeg forteller at vi er et profesjonsforbund, og at vi kan hjelpe dem gjennom studiet og etterpå når de kommer i jobb, forteller Kjeldsen.

Hun opplever at studentene blir interesserte når hun snakker om profesjonen. Da forteller hun at FO også er et fagforbund som er med i LO og at det finnes gode forsikringsordninger.

– Så forteller jeg at de får Fontene og Fontene forskning i posten, og mange har hørt at det er bra.

Privat

– Har jeg klart å overtale deg til å melde deg inn i FO snart, spør Kjeldsen journalisten og bryter ut i latter.

– Det er viktig å bruke litt humor også, legger hun til.

På tilbudssiden

Kjeldsen har alltid noen med seg på stand. Selv er hun er for det meste rundt i gangene på universitetet for å huke tak i studenter.

– Jeg går veldig direkte på studentene. Vi spør også medlemmer som jobber på universitetene om vi kan komme i en time og presentere FO. Det får vi som regel ja til.

Før tenkte hun at de fikk flere medlemmer hvis de var på universitetet mange dager, men det tror hun ikke stemmer. Nå er de til stede bare i starten av første semester.

– Det handler om å levere når vi først er her, sier hun.

Kjeldsen påpeker at de også må sørge for at medlemmene trives; det er en viktig del av rekrutteringsstrategien.

– Hos fylkesavdelingen tar vi alltid telefonen. Medlemmene skal oppleve at vi svarer raskt hvis det er noe. Sånne små ting er veldig viktig.