JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hege Bae Nyholt er glad for at hun skal lede det hun omtaler som en viktig komité, nemlig Utdannings- og forskningskomiteen.

Hege Bae Nyholt er glad for at hun skal lede det hun omtaler som en viktig komité, nemlig Utdannings- og forskningskomiteen.

Yngve Mandal Svendsen

Barnevernspedagogen som skal lede Stortingets utdanningskomité, vil ha flere miljøterapeuter inn i skolen

Bare tre dager etter at Hege Bae Nyholt ble valgt inn på Stortinget, leverte hun inn sin permisjonssøknad i barnehagen.
19.10.2021
15:33
19.10.2021 15:43

hanna@lomedia.no

Som Rødt-politiker og helt fersk ut av jobben i barnehagen, er det liten tvil om hva som blir blant kjernesakene for den nye lederen for Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget: Profittfrie barnehager.

– Rødt og SV har nettopp levert inn et forslag som handler om å starte jobben for profittfrie barnehager, så komiteen skal nok få diskutert det temaet, sier Hege Bae Nyholt.

Barnevernspedagog valgt inn for Rødt: – Jeg har hjertet mitt på gølvet i en kommunal barnehage

Mer yrkesrettet enn parlamentariker

Bare tre dager etter at Nyholt ble valgt inn på Stortinget, leverte hun inn sin permisjonssøknad. Det at hun er helt fersk fra yrkeslivet, mener hun er den viktigste erfaringen hun har med seg som ny leder for komiteen.

– Jeg kommer rett fra det berømte gulvet. Jeg er mer yrkesrettet enn jeg er parlamentariker, sier Nyholt som er utdannet barnevernspedag.

Hun er opptatt av at politikken skal samsvare med det som feltet sier at de trenger.

– Vi må være åpne for innspill og lytte til de som har skoene på.

Nyholt har også erfaring som gruppeleder for partiet Rødt i Trøndelag, og hun har jobbet med hovedutvalget for utdanning. I tillegg har hun sju år med høyere utdanning.

Profittfrie barnehager

– Dette er komiteen som dekker hele feltet fra barnehage til høyere utdanning og forskning. Det er et stort og massivt fagfelt som innebærer mange arbeidsplasser og hverdagen til barn og unge arbeidstakere i Norge. Feltet er også fremtidsretta. Det er der vi skal lete etter svar på dagens problemer.

– Hva mener du er dagens problemer?

– Hvis vi skal starte i barnehagen, er vi i Rødt tydelig på at barnehagene må bli profittfrie. Ellers er det gjennomgående i barnehage, skole og høyere utdanning at bemanningen må bli bedre. Ansatte må ha nok tid til å være fagprofesjonen sin, sier hun og utdyper:

– Lærere beskriver en hverdag hvor det er lite tid til å følge opp enkeltelever og samtidig få jobbet nok med det faglige. Derfor må vi styrke laget rundt barnet og få for eksempel flere miljøterapeuter inn i skolen.

Gi tilliten tilbake

Nyholt drar også fram distriktspolitikken. Skal vi ha skoletilbud der hvor folk bor eller ikke? Ja, mener hun.

– Men det er også viktig med de større forskningsmiljøene som er knyttet opp mot de store universitetene.

Den nyvalgte lederen mener også det blir viktig å gi fagfolkene tilliten tilbake og fjerne målstyringen.

– Det vil alltid være behov for at noen barn skal testes, men å bruke masse tid på å språkkartlegge alle elever mener jeg er unødvendig.

Nyholt er fornøyd med at de er to barnevernspedagoger som skal lede to stortingskomiteer og sikter til Kirsti Bergstø (SV) som tar over arbeids- og sosialkomiteen. Selv tar Nyholt over etter Roy Steffensen fra Fremskrittspartiet.

19.10.2021
15:33
19.10.2021 15:43