JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Konferansen skal arrangeres på Folkets Hus på Youngstorget. FO vil vise at det er mulig å både være et profesjonsforbund og en fagforening.

Konferansen skal arrangeres på Folkets Hus på Youngstorget. FO vil vise at det er mulig å både være et profesjonsforbund og en fagforening.

Tormod Ytrehus

800 sosialarbeidere fra hele Europa kommer til Oslo: – Har all grunn til å glede oss

Om tre år skal FO arrangere den europeiske sosialarbeiderkonferansen.
10.11.2022
13:49
14.11.2022 08:57

simen@lomedia.no

Fellesorganisasjonen (FO) skal arrangere den europeiske sosialarbeiderkonferansen for IFSW Europe i 2025. FO-leder Mimmi Kvisvik regner med å samle inntil 800 sosialarbeidere fra inn- og utland de tre dagene konferansen holder på i Oslo.

– Dette blir gøy, vi har all grunn til å glede oss, utbryter Kvisvik.

IFSW Europe står for International Federation of Social Workers Europe, og organiserer sosialarbeidere og sosialpedagoger fra europeiske land.

Tilbud til medlemmene

Mimmi Kvisvik forteller at FO-ledelsen i flere år har hatt lyst til å arrangere konferansen, men at det er en stor oppgave å ta på seg. Nå følte de at tiden var inne.

– Landsstyret besluttet at dette er noe vi skulle gjøre nå, sier Kvisvik.

Konferansen arrangeres annethvert år. Neste år er det Praha sin tur, før Oslo blir vertskap to år senere.

Hanna Skotheim

– Vi har lyst til å vise fram Norge og Oslo. Dette blir et godt tilbud til våre tillitsvalgte og medlemmer som får mulighet til å delta på en stor sosialfaglig konferanse, som er bredere enn FO-dagene. Her kan vi dele erfaringer med sosialarbeidere fra hele Europa, sier Kvisvik.

Også andre som er interessert i sosialt arbeid og sosialpolitikk kan melde seg på.

Skal vise fagforeningsarbeid

Konferansen skal arrangeres på Folkets Hus på Youngstorget i Oslo. Det er ikke tilfeldig. Ifølge Mimmi Kvisvik er de fleste sosialarbeiderforbund i Europa rene profesjonsforbund.

– Da er det morsomt å invitere til LOs høyborg her i Norge og vise at vi er en del av LO-historien og et Folkets Hus med historie siden 1885. Vi vil vise Europa at det går an å være en profesjonell organisasjon og en fagforening samtidig, sier Kvisvik.

Vil besøke folk i felt

Nå starter arbeidet med alt det praktiske. Selv om det er tre år til, er det mye som skal gjøres. Kvisvik sier at de også vil trenge frivillige som kan hjelpe til.

Nå skal konferansen fylles med innhold. FO-lederen lover at det vil stå både internasjonale og norske innledere på scenen, og at det vil bli lagt opp til ulike workshops. I tillegg vil de arrangere «field visits», hvor deltakerne kan være med å se på gode eksempler på sosialt arbeid i hele Oslo-området.

– Hvis noen allerede nå tenker at de har lyst til å presentere praksisen sin, er det bare å sende inn innspill til oss. Vi håper det blir har kamp om å komme med på field visit-lista, sier Kvisvik.

Grønt stempel

FO har bestemt at konferansen skal ha et grønt stempel. FO ønsker å løfte fram «grønt sosialt arbeid», som er en samlebetegnelse for sosialt arbeid som retter seg mot utfordringer som skapes av klima- og miljøutfordringene.

– Det bygger på prinsipper om at grønn omstilling må ha med seg de sosiale perspektivene. Vi vet at klimakrisa treffer først de som har det vanskeligst fra før, sier Kvisvik.

Hun forteller at de tenker å arrangere en pre- eller postkonferanse i Finnmark i forbindelse med sosialarbeiderkonferansen. Der er målet å se nærmere på utfordringer og muligheter den norske samiske befolkningen har, og hvilke problemer klimaendringene skaper for urbefolkningen her i Norge.

– Klimautfordringene verden står overfor har stor innflytelse på livene til verdens urbefolkning. Vi har en stor konsentrasjon av urbefolkning i Norge, og vi vil binde temaet grønt sosialt arbeid også opp mot dette. 

10.11.2022
13:49
14.11.2022 08:57