JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
NY VINKLING: Anlov P. Mathiesen, tidligere redaktør i gatemagasinet =Oslo, starter den ruspolitiske tenketanken Føniks. Rockerne Mia Gundersen og Hans-Erik Dyvik Husby er med på laget.

NY VINKLING: Anlov P. Mathiesen, tidligere redaktør i gatemagasinet =Oslo, starter den ruspolitiske tenketanken Føniks. Rockerne Mia Gundersen og Hans-Erik Dyvik Husby er med på laget.

Jan T. Espedal/Scanpix

– Norge trenger ruskorrektiv

Internt bråk ødelegger rusdebatten, ifølge eks-redaktør i =Oslo, Anlov P. Mathiesen. Han åpner ruspolitisk tankesmie.
03.06.2014
14:39
27.08.2015 20:01

edv@lomedia.no

– Den offentlige debatten trenger intelligent korrektiv. Det har vært mange elendige debatter, nesten alltid med steinharde fronter, som ja eller nei til hasj, med for mye drittslenging, sier den tidligere styrelederen i stiftelsen Erlik og ansvarlig redaktør i gatemagasinet =Oslo.

Neste uke er oppstart for den ruspolitiske tenketanken Føniks, med Anlov P. Mathiesen som styreleder.

Folk er ofte mer opptatt av seg selv og sine egne ideologier enn helheten, er inntrykket han sitter med etter mange år tett på rusfeltet. Tiden er inne for å samle kreftene.

Mathiesen er den første til å erkjenne at man må spisse budskap for å komme på i medier som TV2 og VG. Det har en bakside.

Utspiller seg selv

– Når ting blir veldig svart-hvitt, veldig tabloid, som debatten om legalisering av cannabis, spiller en del aktører seg ut over sidelinja. De framstår ikke som seriøse, sier tankesmeden.

– Deler av legaliseringsdebatten har skadet rusfeltet. Jeg har selv bidratt til svart-hvitt-tenkingen.

Han vil gjerne dreie rusdebatten inn mot det han kaller de store spørsmålene, om ettervern og bolig. Ikke det han beskriver som småting, som legalisering av cannabis.

– Men det er stort og omfattende og krever at alle er med. Det er påfallende når du snakker med politikere at de etterlyser mer trøkk fra rusfeltet. Det er et av de mest sympatiske felt som finnes, alle vil det gode, men det er ingen samling.

Kjente navn

Med på styrelaget har Mathiesen fått med seg kjente navn som artistene Mia Gundersen og Hans-Erik Dyvik Husby, foruten Anne-Karin Kolstad, Helge Roll-Lund, Thomas Anthun Nielsen og politiker André Oktay Dahl.

De kommer fra forskjellige leire i rusfeltet, politikken og organisasjonslivet. Flere har erfaring med rusmisbruk, enten selv eller via nære familiemedlemmer.

Små tuer

Som en smidig glidlås mellom ytterpunktene skal Føniks bidra til debatt om hele bredden i tilbudet til rusavhengige. Medlemmene får ikke lov til å fronte særstandpunkter. Stridighetene som har herjet rundt spesifikke behandlingsmetoder og organiseringen av disse, får ligge i baklomma så lenge.

– Hva tar du med deg fra årene i gatemagasinet =Oslo inn i tenketanken?

– Kreativ enkelhet og ideer til politikerne. For eksempel å opprette en rusminister. Det vil løfte ruspolitikken. Vi kommer ikke med kompliserte utredninger og blir ingen Civita eller Agenda.

Modellen skal bygge på aktive medlemmer, både som individer og organisasjoner. Mathiesen har foreløpig skutt inn litt egenkapital og vurderer mulige sponsorer til det friskeste skuddet på stammen av norske tankesmier.

Rusfeltet er et av de mest sympatiske felt som finnes, alle vil det gode, men det er ingen samling.

Anlov P. Mathiesen

03.06.2014
14:39
27.08.2015 20:01