JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Odd Ravn er en erfaren lønnsforhandler.

Odd Ravn er en erfaren lønnsforhandler.

Erlend Angelo

– FO burde hatt mer kursing av medlemmer, ikke bare tillitsvalgte. Lønn er et mysterium for mange

I høst skal Odd Ravn forhandle lønn for FO-medlemmer i sju kommuner hvor forbundet ikke har tillitsvalgt. Han skulle ønske de ansatte visste mer om det lokale lønnsoppgjøret.
29.09.2021
13:41
29.09.2021 13:41

simen@lomedia.no

Han så for seg å jobbe med autister da han var ferdigutdannet vernepleier i 1989, men bare noen måneder ut i sin første jobb, ble Odd Ravn tillitsvalgt. Det har han forblitt siden. De siste 22 årene har han vært en omreisende forhandler i gamle Akershus fylke, og bidrar i kommuner der FO ikke har tillitsvalgt.

Den store utfordringen i årets lokale lønnsoppgjør er å rette opp i skjevhetene som oppsto i 2019, da garantilønna for høyskoleutdannede med 10 års ansiennitet ble økt. Det førte til at noen ansatte fikk sine tillegg bakt inn i den nye lønna, mens andre fikk dem på toppen. I enkelte kommuner har det ført til at ansatte med kortere ansiennitet tjener mer enn mer erfarne kolleger.

Vil lønnsforskjellene gjøre de lokale forhandlingene i år mer kompliserte?

– Nei, men folk har større forventninger nå, spesielt de som har mistet tillegget sitt. Hvis du kjører rundt i en BMW og naboen har fått seg en Rolls-Royce, blir plutselig BMW-en stusslig.

Er det nok penger til å rette opp i disse skjevhetene i år?

– Nei, det er det nok ikke, men i de kommunene jeg har vært i, har jeg spilt inn at det er noe kommunene bør se på.

Hvem bestemmer hvilke yrkesgrupper som skal prioriteres når lønnspotten lokalt skal fordeles?

– Kommunens lønnspolitikk sier noe om hvilke grupper i hvilke tjenester kommunen vil prioritere. Det er større sjans å få gjennom kravene hvis vi legger inn krav i tråd med lønnspolitikken til kommunen.

Hvordan er kunnskapen blant FOs medlemmer om lokale lønnsforhandlinger?

– Mange vet ikke at de kan stille krav, noen vet ikke hva som er et realistisk krav, mange har ikke har lest kommunens lønnspolitikk. FO burde hatt mer kursing av medlemmer, ikke bare av tillitsvalgte. Lønn er et mysterium for mange.

Hva med de som ikke sender inn lønnskrav? Får ikke de lokale tillegg?

– Noen ganger har jeg gått inn og oppjustert kravene som er sendt inn fordi de er for lave, og noen ganger stiller jeg krav på vegne av en gruppe, og det kan berge de som ikke stiller krav selv.

Hvis mange har sendt inn gode krav, hvordan prioriterer du hvem som skal få penger?

– Problemet med å komme fra utsiden er at jeg ikke nødvendigvis kjenner kommunen så godt. Det er ikke ideelt at en person reiser land og strand rundt og forhandler. Det er en fordel med en lokal tillitsvalgt som forhandler for medlemmene.

Hva er din beste egenskap som forhandler?

– Det må være at jeg blir ansett for å være redelig, at arbeidsgiver oppfatter at jeg er til å stole på.

Folk vet ikke at de kan stille krav.

Navn: Odd Ravn (64)

Yrke: Fylkessekretær i FO Viken, utdannet vernepleier

Aktuell: Forhandler lønn for FO-medlemmer i kommuner som ikke har egen tillitsvalgt.

29.09.2021
13:41
29.09.2021 13:41

Navn: Odd Ravn (64)

Yrke: Fylkessekretær i FO Viken, utdannet vernepleier

Aktuell: Forhandler lønn for FO-medlemmer i kommuner som ikke har egen tillitsvalgt.