JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eirik Dahl Viggen

En kreativ vår

24.06.2020
10:33
24.06.2020 10:40

solfrid.rod@lomedia.no

Det begynte med en barnevernsansatt som begeistret fortalte at hun hadde tatt med en fosterfamilie på skogstur. Koronaen hadde stengt de vanlige møtearenaene, og hun måtte tenke nytt. Etter turen var alle enige om at det var bedre å samles rundt et bål i skogen enn rundt et bord i stua.

Vi ble nysgjerrige: Stemmer det at krise avler kreativitet? Vi bestemte oss for å sende ut en spørreundersøkelse til alle FOs medlemmer. Og tallenes tale er klar: 70 prosent av dere svarer at dere har funnet nye måter å jobbe på som dere ønsker å fortsette med også etter koronakrisen. 42 prosent oppgir at det har skjedd positive endringer i måten dere møter tjenestemottakerne på.

En åpenbar endring er at ansatte i ulike tjenester er mye mer utendørs. På tur med fiskestang, hengekøye og termos går praten lettere om tunge temaer, skrev flere i undersøkelsens åpne kommentarfelt.

Undersøkelsen viser også at helse- og sosialarbeidere har fått øynene opp for mulighetene som ligger i digital kommunikasjon. Flere svarer at de har blitt positivt overrasket over hva som kan skje når voksne fagfolk flytter seg over på ungdommens plattformer. «Det er en myte at man ikke kan skape relasjoner på Skype», skriver en. Ungdom er på hjemmebane i de digitale kanalene. En chat kan de svare på når det passer, en videosamtale kan de skru av når som helst. For noen er det avgjørende å slippe å føle seg fanget på et kontor der voksne har regien.

Med utgangspunkt i undersøkelsen lette vi etter helse- og sosialarbeidere som kunne tenke seg å ha Fontene med på slep en dag, for at vi skulle kunne vise fram de nye måtene å jobbe på. I denne saken møter du ti av dem. Du blir med på skogstur, digital fritidsklubb, sykkeltur og leirdueskyting. Du møter ansatte som sier at menneskene de jobber med har blitt mer selvstendige, at smittevernreglene har forenklet alt fra vaktskiftet på jobben til logistikken på hjemmebane. En er glad for å kvitte seg med flyskammen, en annen forteller at kjærligheten blomstrer.

Vi løfter fram disse ti historiene vel vitende om at dette er en side av koronakrisen. Som andre kriser har den rammet hardest for dem som har det vanskelig fra før. Det mener vi å ha dekket nokså utførlig denne våren, og det skal ikke glemmes selv om samfunnet nå åpner opp igjen. Men i denne saken har vi altså valgt å se på positive konsekvenser. Tross alt svarer 70 prosent av dere at dere har funnet nye måter jobbe på som dere ønsker å fortsette med. Noen vil innvende at dette slett ikke er nye metoder, men heller en gjenoppdagelse av faget. En renessanse for sosialt arbeid, fastslår en av forskerne som kommenterer undersøkelsen vår. Til inspirasjon, håper vi.

solfrid.rod@lomedia.no

70 prosent av dere svarer at dere har funnet nye måter å jobbe på som dere ønsker å fortsette med også etter krisen.

24.06.2020
10:33
24.06.2020 10:40