JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takk til alle dere i barnevernet!

Kjære alle dere som står på natt og dag for de barna som trenger det mest. Tusen takk for innsatsen deres!
Det blir en annerledes julefeiring i år, som kan bety at de barna som trenger å bli sett er isolert med familiene sine. Da er det godt å vite at dere i barnevernet er på vakt, skriver Kjell Ingolf Ropstad.

Det blir en annerledes julefeiring i år, som kan bety at de barna som trenger å bli sett er isolert med familiene sine. Da er det godt å vite at dere i barnevernet er på vakt, skriver Kjell Ingolf Ropstad.

Vidar Ruud/NTB

Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.

2020 har vært et helt spesielt år for de fleste, men jeg vet godt at det har vært særlig krevende for dere som jobber i barnevernet. Mens vi har bekymret oss for hvordan vi selv skal komme oss gjennom denne tida, har dere i barnevernet også tenkt på hvordan dere skal få de mest sårbare barna gjennom pandemien.

De strenge smitteverntiltakene vi har hatt gjennom året påvirket hverdagen til alle, men jeg har bekymret meg særlig for de barna og unge som lever i familier som hadde det vanskelig fra før. Det har vært vanskelig å følge med på hvordan det går med disse barna, når samfunnet stenger ned, og de ikke blir sett av trygge voksne i barnehage, skole og organiserte fritidsarenaer. Derfor er det viktig for meg å uttrykke takknemlighet for den innsatsen dere i barnevernet har lagt ned.

Barnevernet har på kort tid klart å omstille seg. Mange barnevernstjenester har holdt tjenestene gående med en kombinasjon av fysisk tilstedeværelse og digitale løsninger. Jeg vil takke alle de ansatte i barnevernet for at dere også i disse krevende tidene klarer å jobbe godt og opprettholde gode tjenester for barna og familiene som trenger dem. Det er jeg utrolig glad for, og jeg er stolt over den jobben dere gjør.

Samtidig står dere stødig i møte med viktig utviklingsarbeid. Med både kompetanseløft og barnevernsreform på trappene skjer det mye rundt dere. Til våren skal det også vedtas ny barnevernslov. Jeg gleder meg til disse endringene kommer på plass, fordi jeg tror det vil bety et enda bedre tilbud til de barna som trenger det mest.

Barnevernet er en av de viktigste velferdstjenestene våre, men det er ofte de konfliktfylte historiene som får oppmerksomhet når man snakker om barnevernet. Slik må det kanskje være. Likevel skal vi være tydelige på at det skjer mye godt og viktig i barnevernet også. Det vet alle de over 50.000 barna som barnevernet hjelper i året godt.

Når vi nå går inn i høytiden må mange av dere i barnevernet fortsette å stå på, og passe på de utsatte barna gjennom en juleferie borte fra skole og barnehage. Det blir en annerledes julefeiring i år, som kan bety at de barna som trenger å bli sett er isolert med familiene sine. Da er det godt å vite at dere i barnevernet er på vakt.

Takk for innsatsen, og god jul!