JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ida Marie Brualøkken Søndrol er medlem av Solidaritet – studentforeningen for sosialpolitisk arbeid 

Ida Marie Brualøkken Søndrol er medlem av Solidaritet – studentforeningen for sosialpolitisk arbeid 

Privat

Å ha et sted å bo er en rettighet – innfør forbud mot utkastelse av leietakere 

Hvis regjeringen virkelig vil gjøre noe med alvorlig psykiske lidelser og hjemløshet forsterket av korona og av årets ekstreme strømpriser må det innføres et forbud mot utkastelse av leietakere. I det minste nå under pandemien. 
17.01.2022
11:38
17.01.2022 11:38

Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.

DumDum Boys lagde en låt på midten av 00-tallet som heter Kald dag i helvete. Den minner meg om en venn av meg som opplevde å bli kastet ut av leiligheten sin en dag i januar i 20 minus fordi han ikke greide å betale leia siden Nav hadde stoppet utbetalingene. Sikkerhetsnettet velferdsstat raknet, og ingen tok han imot.  

Det er ikke vanskelig å se for seg at den altoppslukende desperasjonen som fattigdom medfører må være ekstremt ødeleggende for individene det gjelder. Fattigdom kan føre til psykiske lidelser. Barn fra vanskeligstilte familier har tre til fire ganger så stor sannsynlighet for å utvikle en psykisk lidelse som de fra overklassen. Forskning har vist at individer med gjeldsproblemer har en dobbelt så høy sannsynlighet for å begå selvmord. 

Noen ganger kan de økonomiske problemene gå så langt at utkastelse blir en reell trussel hengende over hodene på vanskeligstilte. De færreste i Norge er kanskje klar over at utkastelser er et problem mange forholder seg til. Ifølge tall fra Politiet var det allerede i september over 3.000 utkastelser i Norge. I USA har det under deler av koronapandemien vært innført et forbud mot utkastelse av vanskeligstilte leieboere.  

Å ha et sted å bo er en menneskerettighet. En naturlig forlengelse av dette burde være at det blir forbudt å bli kastet ut. Hvis regjeringen virkelig vil gjøre noe med alvorlig psykiske lidelser og hjemløshet forsterket av korona og av årets ekstreme strømpriser må det innføres et forbud mot utkastelse av leietakere. I det minste nå under pandemien. 

  

17.01.2022
11:38
17.01.2022 11:38