JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Såpekongen

Erling Due Bergseth tester vingespennet som ny ankermann på Empo tv, «kanalen av og med utviklingshemmede, for alle».
13.12.2010
13:14
16.12.2013 14:54

eirik.dahl.viggen@lomedia.no

Han landet selve kremjobben i høst. Tipset kom fra Kari, en venninne. Søk jobb på Empo, så kan du gjøre det du brenner for: Møte kjendiser. Er det ikke det vi alle drømmer om i hemmelighet?

– De aller beste er jo Arve Opsahl og Leif Juster. Men av de som lever er favorittene mine Knut Lystad, Brit Elisabeth Haagensli og Nils Vogt.

Erling Due Bergseth (21) var bare fire år mens første sesongen av Mot i Brøstet gikk på tv. Fra han var åtte var han en svoren fan.

Et komi-liv

Fontene er med programlederen på morratoget fra Oslo til Ski. Herfra går Empo tv ut på kabel- og internett til hele Norge. Det blir lange pendledager, med tid til å tenke. På livet? Framtiden?

– Nei, da tenker jeg på replikker fra film og tv. For eksempel denne her fra Mot i brøstet. Nils, spilt av Sven Nordin, kommer inn og sier: Hvor skal du gjøre av møbla dine hen, Henry? Nei, jeg aner ikke jeg. Vi kunne gi dem til Frelsesarmen vettu. Nehei, det har jeg prøvd. Å, ville dem ikke ha dem? Neida, dem kasta bare et blikk på sofan og sa at riktignok er vi relliøse, men vi er ikke idioter heller (. . .)

Han leverer her et omfattende replikkskifte. Han har klisterhjerne.

– Hva med Hotel Cæsar, det er jo populært blant mange utviklingshemmede?

– Nei, det er ikke noe for meg. Det er ekkelt, med mye krangling. Det må være situasjonskomedie, med publikum i salen.

Tester vingespennet

Toget ruller i mørkt snødriv. Foreldrene Nanna og Bjørgulf var med flere ganger og øvde på veien fra Ammerud til Empo tv i Ski. Nå går det helt greit å finne veien på egen hånd.

En storkjendis som Due Bergseth holder på å få i boks er selveste Terje Formoe, alias Kaptein Sabeltann. Han ringte Formoe, som ikke kunne svare på stående fot og henviste til managementet. Men det ser ut til å bli noe av.

– Det var da vi så serien om Tangerudbakken borettslag (tv-dokumentar om utviklingshemmede) at vi skjønte hvor populær Sabeltann egentlig er. Et mål med Empo tv er jo å få flest mulig seere. Det får vi ved å intervjue Formoe og vise hvordan de lager den nye Sabeltann-filmen. Jeg ringte Formoe ikke fordi jeg er så stor fan, men for å få flere seere.

I tillegg til kjendiseri, er animasjonsfilm et trekkplaster på Empo tv.

– Den siste vi lagde var om to kaffekopper som blir forelsket, så kommer kaffekanna og truer seg til å helle kaffe i dem. Den er litt Toy Story-aktig. Vi utviklingshemmede har kanskje litt barnslig humor.

– Hvordan opplever du utviklingshemmingen din?

– Jeg merker ikke noe til syndromet i dagliglivet. Hvis noen spør hva jeg har, sier jeg cerebral parese pluss en utviklingshemming. Sier jeg alkoholsyndrom, hender det at folk misforstår. Det var jo ikke jeg som drakk.

Harde nyheter

Toget stopper på Ski stasjon. Erling Due Bergseth setter opp tempoet langs jernbanesporet. Empo holder til i en av de firkantede bygningene i den gamle næringsparken i Ski. Han banker blautsnøen av skinnjakka og henger opp skyggelua. Han hilser på Empo-teamet og slår på Mac-en med skrivebordsbakgrunn fra Fjols til fjells og går gjennom nettavisene og sidene til brukerorganisasjonene NFU og LUPE.

– Nå, har vi noen saker i dag?

Prosjektleder og tidligere TV2-journalist Tom Rune Orset er innom og sjekker status. Skal de satse på en nyhet om utviklingshemmede? Eller en allmenn sak som kan fortelles slik at utviklingshemmede forstår? Mange viktige avgjørelser på kort tid. Og flere kjendiser strømmer på i kulissene: Ivar Dyrhaug og selveste Shell-dama, Marianne Krogness kommer om et par uker. Det blir stor konferanse om ansvarsreformen på Folkets hus i Oslo. Alt må forberedes. Programleder Erling Due Bergseth tar saken.

Les hele portrettet av Erling Due Bergseth i Fontene nr. 12

Alder: 21

Jobb: Programleder

Bosted: Ammerud, Oslo

Aktuell med: Nytt fjes på Empo tv, www.empotv.no

13.12.2010
13:14
16.12.2013 14:54

Alder: 21

Jobb: Programleder

Bosted: Ammerud, Oslo

Aktuell med: Nytt fjes på Empo tv, www.empotv.no