JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gjenåpner HVPU-institusjon

Rådmannen i Askøy kommune synes reformen for utviklingshemmede gikk for langt. Han flytter dem inn på institusjon igjen.
10.11.2010
15:47
16.12.2013 14:34

edv@lomedia.no

Nærmere bestemt Furulytunet. Det var tidligere en institusjon for utviklingshemmede. Institusjonen ble lagt ned under ansvarsreformen på 1990-tallet. Det var slutten på Helsevern for psykisk utviklinghemmede (HVPU).

Overprøver Stortinget

Reformen ble bestemt av Stortinget. De utviklingshemmede flyttet ut til leiligheter i vanlige bomiljø. I mellomtiden har Askøy kommune brukt Furulytunet til seks sykehjemsplasser for eldre demente.

Men reformen gikk for langt, uttrykker rådmann Odd Magne Utkilen overfor Bergensavisen.

Nå fylles derfor Furulytunet igjen med psykisk utviklingshemmede. De som skal inn her, har til nå bodd i egen bolig. Det var en dyr og dårlig løsning, ifølge rådmannen.

– Personer opplevde at de følte seg ensomme, og faktisk ønsket å være flere sammen. Det er min helt klare oppfatning at denne løsningen er bedre, sier Utkilen til Bergensavisen.

– Re-institusjonalisering

Vernepleier Torill Vebenstad er byombud i nabokommunen Bergen. Hun sier til Bergensavisen at dette er en re-instusjonalisering av de psykisk utviklingshemmede. Det er på linje med oppsamlingen av brukergrupper på den gamle Vestlandsheimen, advarer hun.

10.11.2010
15:47
16.12.2013 14:34