JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alvorlige avvik i barneboliger

Tre av fire barne- og avlastningsboliger tilfredsstiller ikke lovens krav. – Graverende, men dessverre ikke overraskende, sier FOs 1. nestleder Siv Karin Kjøllmoen.

solfrid.rod@lomedia.no

Helsetilsynet har avdekket et eller flere avvik i 59 av 75 kommuner. Brudd på regelverket er avdekket i tre av fire virksomheter. Tilsynet er bekymret for mangelfull faglig styring med tilbudet i barne- og avlastningsboligene.

Leggemiddelhåndtering skiller seg ut som et område med særskilt behov for skjerping av praksis, skriver Helsetilsynet.

Livsfarlig

– Dette er i verste fall livsfarlig. Klart foreldre blir engstelige av dette. Foreldre må kunne stole på at personalet har god nok kompetanse på legemiddelhåndtering, påpeker Kjøllmoen.

Men personalets kompetanse er ikke alltid tilpasset barnas funksjonsnivå, helsetilstand og skiftende behov, ifølge Helsetilsynet. Mangelfull opplæring og stort innslag av deltidsstillinger øker problemet.

– Disse boligene skal ikke være oppbevaringsplasser. Mange av disse barna har store fysiske og psykiske funksjonsnedsettelser. Det krever stor kompetanse å tolke deres behov og gi et faglig forsvarlig tilbud, forklarer Kjøllmoen.

Mangler rutiner

«En betydelig andel kommuner manglet rutiner for systematisk kartlegging av barnas behov for aktiviteter og helsehjelp», skriver Helsetilsynet.

Hver fjerde bolig manglet pleie- og aktivitetsplaner, eller disse var mangelfulle. Den fysiske tilretteleggingen av boligene holder heller ikke mål.

I tillegg til faglig svikt, har Helsetilsynet avdekket «styringsmessige svakheter», det vil si at kommunene ikke har grep om tilbudet de gir. «Kommunene må etterspørre og kontrollere kvaliteten på tjenestene i hver enkelt barne- og avlastningsbolig», krever Helsetilsynet.

Ikke overrasket

For Kjøllmoen føyer tilsynsmeldingen seg inn i et mønster, der tjenestene til utviklingshemmede generelt holder lav kvalitet. Hun er ikke overrasket over funnene, men begynner å bli mektig lei av at ingenting skjer.

– Dette gjelder ikke bare i enkelte kommuner eller i enkelte deler av landet, det gjelder nesten over alt. Tilbudet til utviklingshemmede er altfor dårlig både når det gjelder bolig, undervisning, ferie og fritid, sier hun.

FO krever en helhetlig nasjonal plan for å ruste opp tjenestene. Ansvarsreformen av 1991 er ennå ikke gjennomført. For tiden er den i revers, mener Kjøllmoen.