JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Savner nasjonale standarder

Riktig retning, men noen store skuffelser. Slik oppsummerer FO-leder Randi Reese sosial- og fordelingspolitikken i Soria Moria II.
07.10.2009
22:24
16.12.2013 11:27

solfrid.rod@lomedia.no

– Vi hadde forventet at LO-kongressens vedtak om inntektssikring på forsvarlig nivå for sosialhjelpsmottakere hadde gjenspeilt seg i dette dokumentet. Det er vi veldig skuffet over at det ikke gjør, sier Reese.

Et viktig prinsipp

Hun etterlyser nasjonale standarder også i barnevernet, i sosialtjenesten i Nav og i tjenestene til utviklingshemmede.

Hadde du forventet konkret tallfesting i regjeringserklæringen?

– Ja, dette handler om et viktig prinsipp, prinsippet om statlige normer. Soria Moria II burde sagt noe om nivået på bemanningen i slike viktige tjenester. Men nå forstår jeg at vi må vente til statsbudsjettet kommer på tirsdag, fastslår Reese.

Skuffelsene til tross, Soria Moria staker alt i alt ut en riktig kurs, mener forbundslederen.

– At ting ikke er så tydelig formulert betyr jo også at det ligger muligheter der. De skal vi bruke.

Erkjenner boligproblematikk

I et eget avsnitt om sosial boligpolitikk lover de rødgrønne å skaffe flere kommunale boliger, flere ikke-kommersielle utleieboliger og flere boliger med oppfølgingstjeneste.

Regjeringen vil utvide Startlånordningen og sørge for varige, velegnede boligtilbud til mennesker som kommer ut av fengsel, rusinstitusjoner og psykiatri.

Om de tiltakene regjeringen lister opp i sin erklæring er tilstrekkelige, er det for tidlige å si, mener Reese. Men hun er glad for at regjeringen erkjenner at dette er et område med store utfordringer.

Positivt om likelønn

Aller mest fornøyd er FO-lederen med det hun oppfatter som forpliktende formuleringer om likelønn. I Soria Moria II heter det at regjeringen er innstilt på å gå inn i nærmere dialog med partene i arbeidslivet om likelønnsspørsmålet i forbindelse med tariffoppgjøret i 2010.

- Dette er vi svært glad for. FO har sammen med andre forbund vært ledende i arbeidet for å få gjennom økte rammer i offentlig sektor for å løse likelønnsutfordringene. Med regjeringserklæringens vilje til å få en likelønnspott på plass, ligger det til rette for konkrete skritt framover i vårens oppgjør. Det er nå opp til oss å finne de modellene og tiltakene som vil gi best utslag for å nå målet, sier Reese.

07.10.2009
22:24
16.12.2013 11:27