JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Framtidas penger viktigst

Pensjonen sikret inntil videre, men lønnsslippen blir beskjeden for offentlig ansatte. Sjekk hva du får.
04.06.2009
15:58
16.12.2013 10:26

edv@lomedia.no

Statsansatte får et kronetillegg på 2400 kroner fra lønnstrinn 1-45, et prosenttillegg på 0,68 prosent fra lønnstrinn 46-80 og et kronebeløp på 4800 kroner fra lønnstrinn 81-95

– Pensjon viktigst, mener Gro Knutsen, seniorrådgiver og FO-tillitsvalgt i Barne-, ungdoms,- og familiedirektoratet

Ganske beskjedent lønnstillegg i staten gjør ikke så mye for Gro Knutsen.

– Det ble ikke mye penger i år, men slik jeg ser det var lønnstillegget sekundært i år. Det var pensjonen det handlet om, og den klarte vi å beholde.

Hun forteller det aldri har vært så stor streikevilje på jobben som nettopp i år. Pensjon har engasjert og samlet de ulike fagforeningene.

– En kan aldri vite om 30 års opptjeningstid vil holde framover, også for de yngre ansatte (som er under 52 år i 2011, red. anm.). Men vi må regne med at fagforbundene følgere opp dette sentralt og sikrer at tallet 30 blir stående.

Hun er overrasket over at det tok så lang tid å komme fram til et tilnærmet status-quo-resultat på pensjonen for offentlig ansatte.

–Hvorfor kunne de ikke bare godtatt kravet med det samme?

Kommuneansatte (KS-området) får minst 9000 kroner sentralt (bestemt under fjorårets oppgjør)

– Gjør noe med deltid, krever vernepleier i Eidskog kommune, Karianne Samset

– Det har ikke vært veldig stor interesse for årets tariffoppgjør her, sier hun.

Kanskje fordi de sentrale lønnsfastsettelsen i kommunene (utenom Oslo) ble gjort allerede i fjor. Samset jobber som leder for to bofellesskap for psykisk utviklingshemmede.

I meklingsresultatet fra i morges, heter det at offentlig ansatte som fyller minst 52 år i 2011, skal være unntatt levealdersjustering. Det vil si at de fortsatt er sikret en opptjeningstid for offentlig tjenestepensjon på kun 30 år. De yngre har ikke fått tilsvarende garanti. Det kan bety at 30-årsregelen anses som forhandlingsmat i kommende oppgjør. Under forhandlingene ble det kjent at regjeringen prøvde å få økt opptjeningstiden til 38 år – en økning på hele 27 prosent sammenliknet med i dag.

– Hvis det skulle bli innført, er det i så fall veldig usosialt for lavlønnsgrupper og kvinner, sier Samset.

– Jeg skjønner tanken om at det skal lønne seg å stå lenge i arbeid. Men et krav om 38 år vil slå uheldig ut for kvinner, særlig langtidsutdannede som har tatt en del foreldrepermisjon. Det er ikke få.

Samset satt i dag og laget turnuslister for boligen. Det er mange på lista som jobber ufrivillig deltid, forteller hun. LO prøvde å få gjennom et krav om at deltidsarbeid skal gi større pensjonsuttelling, men det falt igjennom. Det er et problem som særlig rammer kvinner i omsorgsyrker.

Stoltenberg sier vi trenger flere hender i pleie og omsorg. Men hvorfor lar de da så mange jobbe ufrivillig deltid? De må se hvor mange dyktige folk vi har som gjerne vil jobbe mer.

Ansatte i Oslo kommune får et tillegg på minst 6000 kroner sentralt. De over lønnstrinn 28 får et tillegg på 1,95 prosent

Det holder til en middag ute hver måned for sosionom ved sosialkontoret på Grünerløkka, Cecilie Vik.

– Bra det ikke ble streik, for det har kokt for meg i dag, mange klienter, en del som trengte akutt hjelp.

Hun og kollegene diskuterte meklingsresultatet i lunsjen.

– Vi var innstilt på at hovedtemaet i år var pensjon, ikke lønn. Men jeg stusser jo på hvorfor vi får 6000 mens resten av kommuneansatte får minst 9000.

Hun tror likevel ikke at lønnsforventningene var særlig høye i år. Resultatet er altså 500 kroner brutto i måneden, eller ca. 320 kroner etter skatt, nok til en middag på kafé inkl. drikke.

04.06.2009
15:58
16.12.2013 10:26