JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fikk LO med på SIFO-satser

FO fikk med seg LO-kongressen på at sosialhjelpen må standardiseres og beregnes etter satsene til Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO). – Nå har de fattige fått det mektige LO i ryggen, sier en fornøyd FO-leder Randi Reese.
15.05.2009
15:35
16.12.2013 10:11

mia.paulsen@lomedia.no

– Før har bevegelser som har stått for de fattige ikke hatt så kraftig stemme, men nå har de fått en mektig alliert i LO, sier hun.

Standardiserte satser og SIFO-nivå på sosialhjelpen har vært en sentral sak for FO i mange år. Nasjonale standarder betyr at det blir slutt på de store forskjellene i sosialhjelpen fra kommune til kommune. SIFO-nivå vil bety en heving for de aller fleste. – Arbeiderbevegelsen har arbeidet for en velferdsstat med inntektssikring. I gamle dager betydde det å løfte veldig mange opp på et anstendig nivå, fordi det var mange fattige. Nå har vi relativt få fattige, og det skulle bare mangle om vi ikke hadde råd til å løfte de få som er fattige i Norge. Det har LO-kongressen sagt ja til nå, sier Randi Reese.

Skjerpet profil

Hun mener at LO etter denne kongressen har fått en skjerpet sosialpolitisk profil. – LO vil også forebygge fattigdom. Når LO uttaler seg på en slik måte, betyr det at vi vil gjøre noe med strukturene, og ikke bare bøte på skader, sier Reese.

– Er det mer sannsynlig at regjeringen vil gå inn for nasjonale standarder og SIFO-satser på sosialhjelpen etter denne kongressen? – Roar (Flåthen, journ. anm.) sa i avslutningstalen at det vi blir enige om her, det blir gjennomført. Det stoler vi på, sier FO-lederen smilende.

God oppmerksomhet

Flere av FOs hjertesaker fikk dessuten god oppmerksomhet på kongressen, blant annet av LO-leder Roar Flåthen. Han påpekte at kampen mot fattigdommen er arbeiderbevegelsens viktigste sak. Han rettet særlig oppmerksomheten mot det store antallet aleneforsørgere med dårlig råd.

– For mange eneforsørgere sliter med å skaffe penger til klær og fritidsaktiviteter for ungene. Her har vi en jobb å gjøre, og vi må gjøre noe med årsakene, sa han blant annet. Flåthen pekte også på at fattigdom ofte går i arv og særlig rammer innvandrere. Han vil at LO skal gi en inkluderingsgaranti.

Mye sosialpolitisk gjennomslag

I handlingsprogrammet fikk FO gjennomslag for en rekke sosialpolitiske saker. Det gjelder blant annet en mer sosial boligpolitikk med oppfølgingstjenester til de som trenger det, krav om styrking av barnevernet og om at barnevernet må rustes opp til å ta ansvar for enslige mindreårige asylsøkere. Kongressen vedtok også å jobbe mot konkurranseutsetting av institusjonsplasser i barnevernet.

Gull verdt

Tredje nestleder Mimmi Kvisvik sier at dette har vært en god kongress for FO. – Det er gull verdt å ha LO i ryggen på den helse- og sosialpolitiske innsatsen, på likelønn og lønns- og arbeidsvilkår, sier hun.

15.05.2009
15:35
16.12.2013 10:11