JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker fortgang i Nav

FO-leder Randi Reese er sterkt kritisk til at arbeids- og inkluderingsministeren utsetter igangsetting av arbeidsavklaringspengene. Hun ønsker fortgang i Nav-prosessen.
23.02.2009
13:05
16.12.2013 08:59

mia.paulsen@lomedia.no

– Det er bra at de gjør noen grep for at dagpengeutbetalingene skal bli utbetalt straks. Det er en skandale at folk ikke har fått pengene sine eller har fått beskjed om å gå på sosialkontoret fordi Nav selv ikke rekker å utbetale det folk har krav på. Dagpengene må utbetales hurtig, sier Randi Reese.

Tilbakeskritt

– Men vi kan ikke akseptere at de ser bort fra behovene til brukere som har hatt større problemer med å komme inn på arbeidsmarkedet. Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) sier det er behov for at innholdsreformen også settes fart på, og at det må skje en opprydding i ytelsene. I det hele tatt har brukerorganisasjonene sagt at det vil være et klart tilbakeskritt hvis man venter med å iverksette innholdsdelen av reformen. Det er jeg helt enig i. Denne situasjonen må ikke føre til at de setter andre grupper på vent.

Paradoks

Arbeids- og inkluderingsdepartementet sier i en pressemelding om saken at ingen skal miste stønader eller tape noe på at arbeidsavklaringspengene utsettes. Randi Reese påpeker det paradoksale i at myndighetene nå sier at de planlagte endringene egentlig ikke vil endre på noe. – De ønsket en opprydding slik at folk kan få lettere tilgang på ytelsene, og en styrking i kvaliteten på ytelsene, og har gått inn for arbeidsavklaringspenger. Da kan de ikke etterpå komme og si at den nye stønaden ikke vil gjøre noen endring, sier hun

Randi Reese sier at hun nå vil snakke med Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon for felles utspill for å kreve fortgang i Nav-prosessen.

Kvalifiseringsstønad

FO-lederen mener også det er viktig å støtte innføringen av kvalifiseringsstønad på en bedre måte. – Kvalifiseringsstønaden er under implementering. Den er opprinnelig en kommunal ytelse, men likevel er det ikke lagt på nye stillinger i den kommunale delen av Nav. Man har heller ikke prøvd å legge til rette for at de som mottar sosialhjelp skal få bedre oppfølging. Det er de samme menneskene som gjør det samme som de har gjort før. Myndighetene må stå på for at det skal være kvalitet i tjenesten.

Må ha penger og kompetanse

– Her er det snakk om vilje til å satse. Man må sikre tilstrekkelig kompetanse i Nav, både når det gjelder sosialfaglig, trygdefaglig og arbeidsmarkedsfaglig kompetanse. Det må bli flere ansatte med disse typene kompetanse. Man kan ikke bare si at tjenesten skal bli bedre uten å styrke bemanningen og sikre de ulike typene kompetanse. Ledelsen har vært vag, og det kunne virke som alle skulle gjøre alt. I stedet burde de sagt tydelig at det er behov for mye kompetanse.

Randi Reese presiserer at nok penger til reformen er viktig. – Men det handler om hva en bruker pengene til. Man må være klar på hva slags kompetanse som må til. Brukerne har krav på å bli møtte av ansatte med god kompetanse, sier hun.

23.02.2009
13:05
16.12.2013 08:59