JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Budsjettkutt rammer barnevernsbarn

Barnevernet i Levanger gjør for mye. Nå sier kommunebudsjettet stopp.
02.12.2008
12:04
16.12.2013 07:55

edv@lomedia.no

På tross av at barnevernet i kommunen har styrket og bygget ut tjenestene sine til utsatte barn de siste årene, ligger det nå an til kutt. Formannskapet støttet før helgen rådmannens forslag, blant annet å fjerne en helstilling barnevernskurator.

– Vi får mange flere meldinger fra politi og skoler enn hva som er vanlig i andre kommuner, sier hovedtillitsvalgt for barnevernet i Levanger, Ann Karin Sliper.

Det betyr mer å gjøre. En grunn til at det kommer flere meldinger, tror Sliper, er tett samarbeid i månedlige ressursteam med skolene, PP-tjenesten og helsestasjonene.

– Jeg er kjempeglad for at folk melder bekymring. Vi har en stabil arbeidsstokk med godt utdannede folk. Over tid har det bygd seg opp mye tillit. Da er det lettere for folk å melde bekymring, sier Sliper.

Klinsj med regjeringen

Stadig flere av meldingene gjelder barn fra kommunens asylmottak for enslige mindreårige. Det betyr ekstra saker, for øvrig helt i tråd med regjeringens føringer om barnevernets ansvar for enslige mindreårige.

Det er også barnevernet Levanger sitt mål om å gripe inn tidlig, og slik unngå akuttplasseringer når barna har blitt ungdommer.

– Vi ønsker å legge inn tyngden av arbeidet på barn fra 0-12 år. Da kan vi oppnå ting. Når de har blitt ungdommer, dreier det seg ofte om brannslukking. Da er vi ofte for sent ute. Akuttplassering av ungdommer er også en dyr affære.

Fra neste år forsvinner en 100 % stilling som ved småbarns- eller ungdomsteamet, ifølge budsjettet.

Et forebyggende tiltak mye brukt overfor småbarnsfamilier i Levanger, er familiesenter. Men det koster penger.

– Slik budsjettet nå legges opp, ser det ut til at færre får det tilbudet, sier Sliper.

Foreldretrening (TFF), et annet forebyggende tiltak, har fire ansatte. Sliper frykter at viktige ressurser blir overført herfra og over til ordinær saksbehandling.

Kortsiktig politikk

Når barnevernet gjør mer, blir det også mindre budsjettkakestykker igjen til de «tilstøtende» tjenestene, som helsestasjoner, PP-tjeneste og barnehageassistenter – tjenester som spiller en rolle i det forebyggende arbeidet. Sliper synes det er synd hvis økt aktivitet i barnevernet skal føre til at disse tjenestene reduseres.

– Mitt inntrykk er at barnevernet i Levanger har jobbet godt de siste årene, ikke minst med forebygging. Men resultatet ser vi ikke før om noen år, det vil si om det blir færre akuttsaker blant ungdom. Det er vanskelig å få politikere til å ta dette inn over seg, sier Sliper.

02.12.2008
12:04
16.12.2013 07:55