JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lars Flatø skal utrede Barne-NAV

Regjeringen har hos Kongen i statsråd i dag satt ned et nytt offentlig utvalg som skal se på hvordan man kan få til en bedre samordning mellom tjenester for utsatte barn og unge. FO hilser utvalget velkommen, vil følge arbeidet nøye og komme med innspill.
19.09.2008
14:57
16.12.2013 06:48

Det nye utvalget skal ledes av direktør for samfunnspolitisk avdeling i arbeidsgiverforeningen Spekter, Lars Erik Flatø. Den tidligere AP-politikeren fra Oslo har også mange års politisk erfaring fra regjeringsapparatet.

En dør

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt sier at regjeringen ønsker at barn, unge og deres foreldre skal oppleve å ha ”ei dør inn” i møte med det offentlige tjenesteapparatet. Utvalget som skal ledes av Spekter-direktøren og tidligere Ap-politikeren skal se på hvordan man skal få dette til.

– Noen barn får hjelp fra flere instanser men det er i dag ikke godt nok samordnet. Behovet for et helhetlig tilbud til barn og unge er derfor stort. Målet vårt er at færre skal oppleve å måtte gå fra dør til dør, sa statsråd Huitfeldt.

Kulturforskjeller, motstridende målkriterium og skjev maktbalanse i de ulike offentlige tjenestene kan hindre samarbeid. Nå ønsker regjeringen å ta grep for å få til bedre samarbeid mellom tjenestene, både på statlig og kommunalt nivå. Utvalget skal spesielt se hvordan de kommunale tjenestene kan organiseres mer systematisk. Det er viktig å få til et mer forpliktende samarbeid tjenestene i mellom. Men utvalget skal også se på hvordan samarbeidet mellom kommunale og statlige tjenester som gir hjelp til utsette barn og foreldra deres kan bli betre.

Kompleks

FOs 2.nestleder Kjetil Ostling var ikke overrasket over at regjeringen nå har satt ned et slikt utvalg.

– Dette er noe vi har visst om en stund. Men vi i FO har ikke konkludert med at en dør er svaret på utfordringene med å samordne disse tjenestene. Vi vet at noen kommuner har god erfaring med dette og derfor ønsker vi dette utvalget velkommen, sier han til Fontene. Ostling er enig med statsråden om at det noen barn har sammensatte problemer og trenger flere ulike tjenester.

Det er byråkratiske hindringer og av og til tette skott imellom tjenestene. Men Ostling tror ikke det er så enkelt at man bare kan organisere seg bort fra utfordringer. Utvalget bør fordype seg inn i dette kompliserte materialet med både praktiske, byråkratiske, rettighetsbaserte og faglige utfordringer i dag.

Ostling håper likevel at dette utvalgt klarer å frigjøre seg litt og tenke nytt i forhold til NAV-reformen som fortsatt sliter på flere områder.

– Vi i FO vil følge dette arbeidet nøye videre og se hvordan vi kan påvirke, sier han.

Utvalgets sammensetning:

Leder : Lars Erik Flatø

Medlemmer:

– Svein Ludvigsen, Fylkesmann i Troms, Tromsø

– Geir Kjell Andersland, direktør, Bergen

– Eva Kahn, direktør, Oslo

– Thomas Koefoed, rektor, Asker

– Kirsten Djupesland, barne – og ungdomspsykiater, Kristiansand

– Hilde Rakvaag, sosial – og barnevernsleder, Vega

– Geir Tveit, politioverbetjent, Oslo

– Randi Talseth, generalsekretær, Oslo

19.09.2008
14:57
16.12.2013 06:48