JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utviklingshemmede blir hjemme

Alt for få psykisk utviklingshemmede får anledning til å reise på ferie. Det gjelder særlig de som ikke har Brukerstyrt personlig assistanse (BPA).
16.07.2008
11:23
16.12.2013 06:06

– Det norske lovverket er ikke tilpasset behovene til psykisk utviklingshemmede, sier leder for Norsk forbund for psykisk utviklingshemmede (NFU), Helene Holand. Problemet er hvordan psykisk utviklingshemmede skal få de tjenestene de trenger også hvis de reiser på ferie. I tillegg skal reise og opphold både for den utviklingshemmede og en eventuell hjelper finansieres. – Sosialtjenesteloven gir deg rett til tjenester der du oppholder deg. Men psykisk utviklingshemmede er avhengige av hjelp fra noen som kjenner dem, sier Holand. Fram til 1993 var det bostedskommunen som finansierte tjenester under ferieopphold. Ifølge Holand var ordningen tungrodd og førte til mye papirarbeid. Men nåværende ordning kan gi store utgifter til turistkommuner som må finansiere tjenester til besøkende som trenger dem.

Tar med assistenten

– Hvis du har BPA, kan du få med deg assistenten på ferie hvor som helst. Og hvis assistent-ordningen er organisert gjennom ULOBA, andelslaget for Brukerstyrt personlig assistanse, kan de dekke reise og opphold for assistenten, sier Helene Holand. ULOBA har nemlig satt av en viss prosent av sitt administrasjonstilskudd til å dekke reise og opphold for ledsager. – Assistentordning hvor kommunen er arbeidsgiver, gir imidlertid ikke den samme muligheten, sier Holand.

Få har assistent

Holand sier at relativt få psykisk utviklingshemmede har BPA. Ordningen forutsatte tidligere at den funksjonshemmede selv kunne lede assistenten. ULOBA har ikke opplysninger om diagnosene til de som benytter seg av ordningen, og kan ikke tallfeste dette. Der utviklingshemmede får tjenestene fra kommunen, kan det være vanskelig å få til ferieturer. Det faste personalet skal avvikle sin egen ferie, og vikarer står for tjenestene i ferien. Men personalet finner ofte oppfinnsomme løsninger slik at beboerne drar på felles turer. NFU har i lengre tid krevd tilskudd fra staten til reise og opphold for ledsager og reell rett til tjenester også når psykisk utviklingshemmede reiser på ferie. Holand håper at en ny helse- og sosialtjenestelov vil omfatte dette.

16.07.2008
11:23
16.12.2013 06:06