JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Randi Reese 60 år

FO-leder Randi Reeses 60-årsdag markeres med mottakelse på Grand Hotel i dag, 5.juni. – Jeg har sprella litt i mot og prøvd å glemme at jeg er 60. Men nå har jeg forsont meg med tanken. Det er vel ikke så gærnt, sier jubilanten.

solfrid.rod@lomedia.no

Som nyvalgt forbundsleder sa Randi Reese til Fontene at hun hadde vært et gladere menneske etter at hun sa ja til å påta seg ledervervet. I dag, seks år seinere slår hun fast at gleden fortsatt er der.

– Jeg er veldig glad for at jeg har fått være med på å løfte FO. Å lede FO er interessant og veldig meningsfylt. Jeg trodde jeg visste mye om medlemmenes arbeidshverdag fra før, men jeg har lært enormt mye disse årene, særlig om selve yrkesutførelsen og alle utfordringene de står overfor, forklarer Reese.

En gang trønder, alltid trønder

Reese kom fra jobben som direktør ved avdeling for helse- og sosialfag på Høgskolen i Sør-Trøndelag. Hun er sosionom av utdannelse, og har tidligere vært kommunalråd, varaordfører og bystyrerepresentant for SV i Trondheim. Da hun ble spurt om å lede FO, hadde de to døtrene flyttet ut og det var ingenting i veien for at mor kunne flytte til hovedstaden. Resse trives godt i Oslo, men det er fortsatt Trondheim som er hjemme.

– En gang trønder, alltid trønder, mener Reese, som har tråkket sine barnesko på Ranheim utenfor Trondheim.

Som en farsott

Reformer er det som har preget offentlig sektor i Randi Reeses tid som forbundsleder.

– Det er som en farsott. Veldig ofte ser vi at disse reformene bygger på en klar og tydelig ideologi, men at myndighetenes gjennomføringsplaner og verktøy er mer tåkete, sier Reese, og nevner ansvarsreformen, Nav og barnevern som eksempler på tunge endringsprosesser som FO har jobbet mye med og der det fortsatt gjenstår en god del.

Det er godt dokumentert at tjenestene, levekårene og rettsikkerheten for utviklingshemmede ikke er tilfredsstillende. FO samarbeider med Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) for å sette manglende deltakelse og likeverd på dagsorden.

I barnevernet fører vridningen mot hjelp i hjemmet og nærmiljøet til et stort behov for opprusting av det kommunale barnevernet. Dette vil FO fortsatt ha trøkk på, lover Reese. Det samme gjelder Nav-reformen, som byr på utalligge utfordringer for sosialarbeidere, både faglig og tariffmessig.

Relatert til Nav-reformen jobber FO kontinuerlig med fattigdomsproblematikken. Det er nå tatt initiativ til samarbeid med Kirkens bymisjon og Velferdsalliansen for å sette fattigdom på dagsorden i forkant av neste års valgkamp.

– Begynner å glede meg

Om det ikke har vært reformer internt, har det likevel skjedd endringer siden Reese tiltrådte i 2002. FO har vokst fra i underkant av 19 000 til litt over 23 000 medlemmer de siste seks årene. Selv om det fortsatt er utfordringer knyttet til informasjon og medlemspleie, er Reese fornøyd med at forbundet har klart å håndtere veksten.

Markeringen av dagen er lagt til i dag, fordi landsstyret nå er samlet i Oslo. Selve bursdagen, mandag 2. juni, tok forbundslederen en feriedag i godværet og spiste blant annet middag med sin yngste datter som for tiden har sommerjobb i Oslo. Litt mer festivitas blir det i dag, når familie, ansatte og tillitsvalgte i FO, statsråder, stortingspolitikere, fagforeningskolleger og representanter fra organisasjonslivet for øvrig møtes i speilsalen på Grand Hotell for å gjøre stas på jubilanten.

– Jeg synes ikke alltid det er så gøy med sånne mottakelser og har i grunnen gruet meg litt, men nå begynner jeg å glede meg, avslutter Randi Reese.