JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO Stat stevner staten

LO Stat og de andre hovedsammenslutningene stevner staten inn for arbeidsretten etter strid om lønn til ansatte på statens barnevernsinstitusjoner. De ansatte får bare 60 til 80 kroner timen for beredskapsvakt om natten.
16.02.2008
23:22
16.12.2013 04:01

Striden omfatter om lag 1000 ansatte ved 50 institusjoner, skriver LO stat på sine nettsider. De ansatte ved disse institusjonene i barnevernet er i hovedsak kvinner med ei snittlønn på. 280.000 til 300.000 kroner pr. år. De LO-organiserte er medlemmer av FO og Fagforbundet.

De ansatte er pålagt beredskapsvakter i institusjonene i forlengelsen av sin ordinære arbeidsdag. De må oppholde seg på institusjonen om natten flere ganger i uka. I deler av natten kan de sove dersom forholdene tilsier det.

-Slik ordningen praktiseres får de ansatte en lønn i størrelsesorden kr. 60,- til 80,- kroner i timen når de er pålagt å være på vakt. Hvordan rimer det med statens mange fine ord om å være en god arbeidsgiver for sine tilsatte? spør leder for LO stat, Morten Øye.

- Brudd på hovedavtalen

- Ordningen som praktiseres er et klart brudd på hovedtariffavtalen for staten, og jeg er overrasket over at vår arbeidsgiver ikke har klart å gjøre noe med dette etter så lang tid, sier Morten Øye. Det er fire år siden staten overtok barneverninstitusjonene fra fylkeskommunene.

Det finnes et eget EU-direktiv som sier at passiv vakt skal betales time for time, skriver LO stat på sine nettsider.

I forhandlinger med AAD (nå Fornyings og Administrasjonsdepartementet - FAD) ble partene ble enige om at arbeidstakere i ikke-statlige virksomheter som blir overført til det statlige tariffområdet skulle omfattes av hovedtariffavtalen og andre sentrale særavtaler i staten fra overføringstidspunktet, med mindre partene ble enige om noe annet.

Oppgitt

LO Stat-lederen er oppgitt over at staten fortsatt ikke har klart å gjøre noe med denne saken etter fire år, og mener en arbeidsrettssak nå er eneste løsning.

- Å stevne vår egen arbeidsgiver er ikke noe vi gjør hver dag, men slik vi er blitt møtt av motparten i denne saken, finnes det ingen andre utveier. Disse arbeidstakerne gjør en svært viktig jobb i samfunnet, og bør slippe å bli holdt for narr, sier han.

16.02.2008
23:22
16.12.2013 04:01