JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Politisk motiverte anbudsrunder

Regjeringen faser ut private barneverninstitusjoner. Tøffe anbudsrunder er måten det skjer på, ifølge Organisasjonen for Private Barneverntiltak.
03.12.2007
16:02
16.12.2013 03:12

– Denne regjeringen kjører hardt på pris for å presse de private aktørene ut av markedet, sier leder for Organisasjonen for Private Barneverntiltak, Hedda Ibsen.

– I en anbudsrunde rangerer Bufetat i praksis aktørene med lavest pris over dem som er dyrere, men som scorer høyere på kvalitet. Det virker som om Bufetat før en anbudsrunde har bestemt seg for hvilken pris de skal ned på. Det virker som om regionkontorene i Bufetat prøver å være flinkest i klassen og få mest mulig ut av pengene uavhengig av kvalitet.

Skylder på EØS

Over 40 000 barn er i dag i tiltak i regi av barnevernet. Nesten 1400 av dem bor i institusjon. Siden opprettelsen av Bufetat er 426 institusjonsplasser anskaffet gjennom anbudskonkurranser, ifølge Aftenposten. Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) har en uttalt linje om å overføre flere av barna til tilbud utenom institusjon, som fosterhjem og ambulerende tjenester. Kun unntaksvis skal barnevern drives av private kommersielle aktører.

Statssekretær i BLD, Kjell Erik Øie, viser i dagens Aftenposten til at kommersielle aktører ifølge EØS-regelverket må gjennom anbudsrunder.

– Jeg reagerer på at Øie skylder på EØS-reglene. I virkeligheten gir reglene rom for unntak for barnevern. At barnevernet skal på anbud i Norge er en politisk beslutning, sier Hedda Ibsen.

Hun frykter at det som var tenkt som et system for åpen og gjennomsiktig tildeling av oppdrag uavhengig av bekjentskaper, nå skal brukes for det det er verdt for å fjerne aktører som ikke tilhører kretsen av idealistisk drevne organisasjoner.

– De private aktørene har spesialkompetanse i forhold til ungdom med atferdsproblemer, likeså mindre tiltak som på kort varsel kan tilpasses barn og ungdoms behov. Dette vil forsvinne med de private aktørene.

Priskrig kan koste dyrt

Alt snakket om avvikling skaper også utrygghet blant barna, ifølge Hedda Ibsen. Beboerne fra nedlagte institusjoner kan risikere å måtte flytte på tvers av landet for å bli plassert i nye institusjoner, med det tap av nettverk det innebærer.

– Barn plasseres, tilsynelatende vilkårlig, etter de institusjonene som kommer høyt på Bufetats rangeringsliste.

– Private institusjoner som tar imot barn med atferdsproblemer opplever ofte at barna har en historie med mange tiltak bak seg, feilslåtte og halvveis prøvde tiltak som har forsterket problemene, sier talskvinnen for de kommersielle barnevernsinstitusjonene.

Fontene lyktes i dag ikke i å få en kommentar fra statssekretæren.

03.12.2007
16:02
16.12.2013 03:12