JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klager over sosialhjelpen

Sivilombudsmannen er bedt om å gripe inn overfor kommunenes beregning av sosialhjelp. Det er Foreningen fattignorge, Fagforbundet og Juss-buss som har gått sammen om klagen til Sivilombudsmannen.
18.05.2007
16:09
16.12.2013 01:11

Advokat Kjetil Edvardsen i Fagforbundet mener ifølge Nettavisen at klagen er enestående, og at den er en grunnleggende systemkritikk av de sosiale tjenestene i Norge.En undersøkelse som Foreningen Fattignorge gjennomførte i 2006 viste at ingen av kommunene som deltok hadde basert sosialhjelpsatsene sine på et budsjett over hva det faktisk kostet å leve i kommunen. En del av kommunene brukte statens veiledende satser uten at det lå noen konkret vurdering bak, mens departementet opplyste at det ikke forelå tall bak statens satser fordi det er kommunenes ansvar å foreta den skjønnsmessige forsvarlighetsvurderingen i den enkelte sak.

Ifølge loven er sosialhjelp en skjønnsmessig ytelse som skal dekke livsopphold og fastsettes individuelt. Men mange opplever at sosialhjelpen ikke dekker grunnleggende behov. Videre viser mange undersøkelser at det er store forskjeller i kommunenes satser for sosialhjelp.Foreningen Fattignorges og Juss-Buss’ erfaring taler også for at den økonomiske stønaden i praksis ofte ikke er tilstrekkelig til å dekke de nødvendige utgifter til livsoppholdet, skriver de i sin henvendelse til Sivilombudsmannen. – Istedenfor at satsene baserer seg på de faktiske utgifter, blir stønaden til utgiftene begrenset av de vilkårlig fastsatte satsene, skriver de blant annet i sin klage.

18.05.2007
16:09
16.12.2013 01:11