JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tjenestedirektivet en trussel

Fellesorganisasjonen (FO) mener EUs tjenestedirektiv utgjør en trussel mot det verdigrunnlaget som den norske velferdsstaten og norsk arbeidervernlovgivning bygger på.
08.02.2007
15:54
16.12.2013 00:13

De ber LO anmode regjeringen om å bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen for å hindre at tjenestedirektivet blir til norsk lov. Dette fremkommer av en pressemelding fra FO.- Vi ser heller ingen grunn til et slik hastverk som det er lagt opp til i behandlingen av denne saken. Et minstekrav er at det gjennomføres en grundig konsekvensutredning, sier forbundsleder Randi Reese. FO har i dag oversendt sitt høringssvar til LO.

Flere spørsmål enn svar

FO mener det er meget uklart hvilke konsekvenser direktivet kan få for velferdsordningene og for de ansattes lønns- og arbeidsforhold dersom EU's tjenestedirektiv blir norsk lov. Dette gjelder også sosiale tjenester. Foreløpig er helsetjenester unntatt, men forslag til eget helsedirektiv er allerede utformet.- Hvilke konsekvenser direktivet får oversatt til norske forhold stiller flere spørsmål enn det gir svar. En klargjøring vil måtte skje av jurister, byråkrater og EU-domstolen fordi de folkevalgtes innflytelse er svak. Det er ikke betryggende, mener Randi Reese.Hun mener at en del vil profitere på at regelverket for fri flyt av tjenester er uklart, og ser ikke bort fra at disse ønsker å dempe motstanden mot direktivet.

Kan svekke lønns- og arbeidsforhold

- Tjenestedirektivets formål er å øke konkurransen om å yte tjenester, også offentlige tjenester, på tvers av landegrensene i EU- og EØS-området. Dette er arbeidskraftintensive områder, og knallhard konkurranse vil gå ut over arbeidstakernes lønn og arbeidsforhold, sier Randi Reese, og viser til at fagbevegelsen i Europa ikke på langt nær har slik styrke som i Norge.

08.02.2007
15:54
16.12.2013 00:13