JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Info til barn i institusjoner

Nå skal barn i barneverninstitusjoner få klare og greie opplysninger om sine rettigheter og plikter i institusjonen.
28.06.2006
14:33
15.12.2013 23:11

I en fargerik brosjyre fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, som også kan brukes som plakat, heter det blant annet: ”Du har rett til trygghet, trivsel og omsorg.” Videre kan barna lese at de har rett til å få vite hvorfor de er i institusjonen, og de har rett til å si sin mening og rett til å være med på å bestemme.Under kapitlet frihet, avklares grenseoppgangene: Barna har for eksempel rett til å gå hvor du vil, så lenge det er trygt. Retten til å være sammen med familie og venner, til å gjøre ting de liker og til å skrive brev til hvem de vil, blir også behandlet.

Privatliv

Barn i institusjon har rett til et eget rom. I brosjyren heter det også at ”du har rett til en skikkelig og ordentlig behandling fra de voksne”.Under kapitlet respekt, heter det at barn har rett til respekt for det de tror på, de har rett til å gå på skolen, eller lære på annen måte, og de har rett til legehjelp.Sist, men kanskje aller viktig: Brosjyren gjennomgår grundig de unges klagerett. ”Er det noe du ikke liker eller er det noe du ikke er fornøyd med, kan du si fra,” heter det. Klageinstansen Fylkesmannen forklares på en ganske grei måte.

For de lesesterke?

Brosjyren/plakaten framstår som delikat og ungdommelig. Spørsmålet er hvordan det fungerer for de som ikke er så lesesterke. Med bilde av ei jente på forsida, og en viss feminin layout, virker brosjyren neppe appellerende for gutter. Det er likevel et bra tiltak. Det er laget brosjyrer for barn under og over 12 år, på bokmål, nynorsk og samisk.Barne- ungdoms og familiedirektoratet har laget brosjyren som et ledd i arbeidet med å styrke barn og unges rettigheter i institusjon. Samtidig får nærmere 3000 ansatte i etaten opplæring i samme temaet.

28.06.2006
14:33
15.12.2013 23:11