JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Stem SV for barnas skyld

Barn kan ikke få noen bedre minister enn Inga Marte Thorkildsen, mener Kari Killén, nestor i norsk barnevern. Hun slutter seg til rekken av fagfolk som advarer mot blå barnepolitikk.
27.08.2013
22:56
16.12.2013 23:38

solfrid.rod@lomedia.no

- Inga Marte Thorkildsen våger å se i øynene at barn utsettes for overgrep og omsorgssvikt, og hun setter det på dagsordenen på en måte jeg aldri har sett noen politiker gjøre før, sier Killén, professor emeritus på Nova, og foreleser og pensum på barnevernutdanningene i flere tiår.

Fagtungt opprop

Hun er foreløpig sist ut i en serie fagpersoner som stiller seg bak et opprop for Thorkildsen. Initiativet kom fra barnepsykolog Magne Raundalen og professor i barn og unges psykiske helse, Willy-Tore Mørch.

- Vi trenger fagkunnskapen og erfaringen Inga Marte har, inne på Stortinget. Hun har en evne til å omsette barnefaglig kompetanse til praktisk politikk, slik få andre har, sa de to da de startet oppropet.

Også Killén er imponert over Thorkildsens innsikt og forståelse.

- Hadde hun vært fagperson, hadde hun vært en ener, hevder professoren.

Videobloggen med Killén finner du her.

Vil gå i stå

SV er i utgangspunktet ikke Killéns parti, men i årets valg er hun ikke i tvil. Hvis Thorkildsen kan bli sittende som barneminister, vil det være en stor lykke, ifølge Killén.

- Om ikke det går, må vi i hvert fall beholde henne på Stortinget. Hvis ikke vet jeg rett og slett ikke hvilken politiker vi skal snakke med, vi som er opptatt av dette feltet.

- Hvis det nå blir en blå regjering etter valget, hvilke konsekvenser mener du det får for barna?

- I det øyeblikk det blir mindre engasjement og mindre innsikt, så vil ikke dette politikkområdet lenger være prioritert. Jeg frykter at det løftet vi har sett vil gå i stå.

- Feil fokus

Det er ikke bare de mest utsatte barna som vil tape på et regjeringsskifte, mener Killén. Hun advarer mot høyresidens oppskrifter på læring og resultatmåling.

- Vi vil få fokus på at barn skal forberede seg på skolen og bli gode i matte i stedet for at de trenger tilknytning. Uansett hvordan barn har det hjemme trenger de trygge voksne å knytte seg til i barnehagen. Trygge barn lærer godt. Dette forstår Inga Marte, roser Killén.

Uredd og utålmodig

På bloggen Stem på Inga Marte Thorkildsen skildres barneministeren som en kunnskapsrik, uredd og utålmodig forkjemper for barns rettigheter og for at barns stemme skal bli hørt.

Sosialmedisiner Per Fugelli kaller Thorkildsen en vaksine mot savnet fellesskap.

”Hun er forelsket i menneskene, særlig de små. Hun er så glad i barna at hun vil skape og dele livets grunnstoffer med dem: verdighet, handligsrom i eget liv, tilhørighet”, skriver Fugelli.

Løftet departementet

Barnevernpedagog Vigdis Hegg skriver at Thorkildsen ”har klart mesterstykket å løfte fram et usynlig departement til det viktige departementet som det fortjener å være”.

Øyvind Aschjem, initiativtaker til reddesmå.no, skriver i sitt blogginnlegg at oppdraget med å beskytte barn og unge mot vold og overgrep er gitt til alle og at Thorkildsen har brukt sine perioder på Stortinget til å utføre dette oppdraget.

Det har ikke lykkes Fontene å få en kommentar på oppropet fra Linda Hofstad Helleland, Høyres talsperson på dette politikkområdet.

27.08.2013
22:56
16.12.2013 23:38