JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever to ansatte i farlige situasjoner

Bedre sikkerhet for Nav-ansatte må ikke reduseres til et spørsmål om fysiske løsninger, advarer FO-leder Mimmi Kvisvik. Hun krever flere ansatte og nok kompetanse.
09.08.2013
12:48
16.12.2013 23:26

solfrid.rod@lomedia.no

Den Nav-ansatte kvinnen som mandag morgen ble kvivstukket av en klient døde i går kveld av skadene.

Det tragiske dødsfallet er en vekker for alle som har ansvar, mener FOs Mimme Kvisvik. Men hun er redd for en slagside mot fysiske løsninger i det videre arbeidet.

– Det er viktig, men vi krever en helhetlig tilnærming til sikkerhet, sier Kvisvik.

– Må se utover Nav

Hun forsikrer at FO skal stå på for bedre rammebetingelser og riktig kompetanse i tjenestene. Når risikovurderingen tilsier det, skal det ikke være lov å møte klienter aleine, fastholder Kvisvik.

– Politikerne må ta ansvar for Navs rammebetingelser. Samtidig er det viktig å se utover Nav. Når rusomsorgen og psykiatrien er presset, står Nav igjen som det siste sikkerhetsnettet, sier Kvisvik.

Krever forskrift

Hun krever også at det nå blir lettere for sosialarbeidere å få godkjent skader som yrkesskader, også uten at de har synlige arr etter fysisk vold. Mange blir slått ut av de psykiske belastningene, erfarer Kvisvik.

Forbundet skjerper nå også kravet om en egen forskrift til Arbeidsmiljøloven om vold og trusler. En slik forskrift vil være et viktig verktøy for tillitsvalgte, verneombud og arbeidsgivere, det vil konkretisere risikovurderingen, mener Kvisvik.

– Ikke stå aleine

Kvisvik frykter at vold og trusler individualiseres. Mange opplever at de ikke strekker til, blir syke, og faller til slutt helt ut av arbeidslivet, erfarer hun.

– Mitt budskap til medlemmene i dag er at de ikke må oppleve å være aleine med sin redsel og sin frykt. De må dele hverandre, og arbeidsgiverne må gi tid og rom for det, sier FO-leder Mimmi Kvisvik etter at den knivstukne Nav-ansatte døde i går kveld.

FO vil nå stille krav til Nav, lokalt og sentralt, om å følge opp ansatte på en god måte.

Den døde kvinnen var hovedtillitsvalgt for Fagforbundet.

Les også: Dyp sorg over drept tillitsvalgt

09.08.2013
12:48
16.12.2013 23:26