JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mimmi Kvisvik ser politikerne i kortene

FO-leder Mimmi Kvisvik tar fram kortstokken når hun skal stille politikerne til veggs.

vibeke.liane@lomedia.no

Kvisvik hadde med seg de rykende ferske kortene til konferansen Kommunal 2013 i går. Hvert av de ti kortene har spørsmål innen FOs kjerneområder. Forbundslederens favorittkort er nummer seks:

«FO legger til grunn at alle i Norge skal bo trygt med en akseptabel boligstandard. Samt være i stand til å betale sine boligutgifter med lønn eller trygd»

Spørsmålet til politikeren som har trukket kortet er: Hvordan vil ditt parti jobbe for å sikre at asylsøkere bosettes i tilfredsstillende boliger? – Kortene er annerledes innspill på valgmøter. Og de er konkrete og litt lekne. Det vil skape oppmerksomhet rundt saker vi er opptatt av, mener Kvisvik.

Vil ha sterk offentlig sektor

Konferansen mobiliserer tillitsvalgte i offentlig sektor til høstens valgkamp. I sin innledning påpeker Kvisvik at valget vil bestemme utviklingen innenfor tjenesteområdene der medlemmene arbeider. – Skal vi fortsatt ha en sterk offentlig sektor eller skal enda flere tjenester ut på anbud? Skal vi fortsatt ha en god arbeidsmiljølov som verner om arbeidstakernes rettigheter, eller skal arbeidstidsbestemmelsene endres? Kan vi få flertall for bemanningsnormer i barnevernet, ramser Kvisvik opp.

Bred valgkamp

FO er ikke begeistret for LOs omfavnelse av Arbeiderpartiet. – Vi vil ha et bredere samarbeid med de politiske partiene, sier Kvisvik.

Hun er fornøyd over medlemsundersøkelsen som viser at FOs medlemmer står svært langt unna en Høyre-Fremskrittsparti-regjering. – Derfor vil vi kjøre fram politiske saker mer enn partipolitikk i valgkampen. Og vi vil utfordre partiene, framholder hun.

Valgkamp-pakke

I disse dager sender forbundskontoret ut den første valgkamp-pakken til de tillitsvalgte. Den har et arsenal av saker som er viktig for forbundet og medlemmene. – Først og fremst er vi opptatt av folkehelse, markedsrettingen av offentlig sektor, likestilling og likeverd, ramser Kvisvik.

Hun drysser ut sak etter sak. Fattigdom og sosial boligpolitikk. Rus, kompetanse. Levekårene og tjenestene for mennesker med utviklingshemming. Barnevern og Nav. – Valgkamppakka er en verktøykasse for avdelingene så de kan finne fram til saker som er viktig i deres distrikt og for deres medlemmer.

Privatiserings-kåtheten

Kvisvik understreker at det er kommunene som er leverandøren av folks velferd. – Selv om vi har nasjonale rammebetingelser, utføres tjenestene i kommunene. Vi mener det er viktig hvem som utfører tjenestene.

Kvisvik legger ikke skjul på at hun vil privatiseringskåtheten til livs. Men understreker at medlemmer som jobber i privateide selskaper ikke må føle seg som B-medlemmer. – Vi har stor respekt for det faglige arbeidet som utføres i disse institusjonene. Og vi har den siste tiden jobbet opp mot de private institusjonene for å sikre gode lønns- og arbeidsforhold for de ansatte.

Hun mener også at det ikke er grunn for medlemmer som ønsker å jobbe langturnus til å stemme på de borgerlige partiene for at politikerne skal løsne opp i arbeidsmiljøloven. – Dagens arbeidsmiljølov gjør det mulig å søke dispensasjon. Vi undertegner stadig avtaler hvor det gis dispensasjon. Fordelen med dagens lovgivning er at dispensasjonene må begrunnes. Hvis loven endres mister arbeidstakerne denne sikkerheten, framholder Kvisvik.

Jubileumsjubel

Mimmi Kvisvik er oppglødd over at konferansen startet på 100-årsdagen for norske kvinners stemmerett. – Dette er en stor dag. Tenk allmenn stemmerett for kvinner. Det er svært viktig at vi bruker stemmeretten 8. og 9. september. Vi har fremdeles en lang vei å gå, sier forbundslederen.

Kvisvik mener retten til heltid, kampen for likelønn ogden skjeve fordelingen av arbeidet på hjemmefronten er eksempler på slag som må vinnes. – Vi har et veldig klart kjønnsdelt arbeidsmarked. Det har alvorlige konsekvenser for likelønna. Likelønn og likestilling henger tett sammen, framholder Kvisvik.

100-års jubileum for allmenn stemmerett for kvinner vil bli markert på FOs jubileumskonferanse 19. juni. – 100 år og 20 år. Det blir litt av en feiring, lover forbundslederen.

Høstpakke

I midten av august sender forbundskontoret ut del to av valgkamppakken. Den inneholder artikler og innspill som de tillitsvalgte kan la seg inspirere av.