JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Privat barnevern glipper for FO

FO mister retten til å forhandle lønn og arbeidsvilkår for medlemmene sine i Aleris Ungplan og Aberia.
18.03.2013
13:38
16.12.2013 22:08

Fellesorganisasjonen for barnevernpedagoger, sosionomer og vernepleiere (FO) har over 200 medlemmer i NHO-bedrifter som driver private barneverntiltak.

NHO vil ha de ansatte inn på en gammel avtale som opprinnelig gjaldt Stavanger kino og Blindeforbundet. Det er en dårlig deal, ifølge FO.

FO tapte slaget

Da det ble kjent for et år siden at de fleste barnevernbedriftene meldte seg inn i NHO Service, krevde FO og Fagforbundet en ny avtale. For avtalen NHO ville bruke, var ikke laget for barnevern.

Uenigheten gikk til LO og NHOs felles tvistenemnd. Før helgen falt dommen: NHO får det som de vil.

Dermed har ikke FO lenger rett til å forhandle lønn og arbeidsvilkår for ansatte i bedrifter som Aleris Ungplan og Aberia.

Mister forhandlingsretten

Det er LO representert ved Fagforbundet som står oppført som NHOs motpart i den gjeldende avtalen. FO er ikke nevnt.

– Vi er bekymret for de faglige rettighetene til folkene våre, sier Ellen Galaasen, medlem av FO-ledelsen og leder for seksjonsrådet for barnevernpedagoger.

Hun håper utestengelsen er midlertidig.

FOs medlemmer får nemlig en tariffavtale som ikke er utformet med tanke på de forskjellige utdanningsnivåene og andre forhold som gjelder spesielt for barnevernet.

Stoler på staten

Galaasen setter sin lit til at selskapenes kunde, som er statens barne-, ungdoms- og familievernetat (Bufetat) skal stille enda tydeligere krav om lønn- og arbeidstidsbestemmelser hos selskapene. Barne- likestillings og integreringsdepartementet (BLD) har gitt beskjed om at lønns- og arbeidsvilkår skal kunne likestilles med statlig tariff. BLD har også hevet kravene om fagkompetanse i institusjonsbarnevernet.

Håper medlemmene fortsetter

FO arbeider for å få forhandlet inn bestemmelser som skjelner mellom utdanningsnivåer og sikrer FO-medlemmenes interesser. Siden avtalen er så åpen, trengs særavtaler lokalt, tror Galaasen.

– Når FO ikke kan forhandle lønna til medlemmene sine, hvorfor skal de fortsette med å betale kontingent til dere?

– FO representerer en mer spesifikk lønns- og faglig politikk for våre medlemmer, sier Galaasen, som lover å stå på for medlemmene.

Over påske vil FO legge en strategi med sine tillitsvalgte i selskapene om hvordan de i samarbeid med LO kan få forhandlet fram tilpassede avtaler i de enkelte bedriftene.

18.03.2013
13:38
16.12.2013 22:08