JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber om julegave fra kommunene

FO oppfordrer kommunene til å være ekstra generøse og gi julebidrag til sosialhjelpsmottakerne slik at de som mangler det meste likevel kan feire jul.

mia.paulsen@lomedia.no

Sosialhjelpssatsene bør dessuten opp på et minimumsnivå som tilsvarer satsene til Statens Institutt for forbruksforskning, påminner FOs landsstyre, som har vært samlet i Oslo i tre dager denne uka.

– Svak handlekraft

Landsstyret mener politiske myndigheter har vist liten handlekraft når det gjelder å avskaffe fattigdom, og påpeker at 74 300 barn i Norge lever i familier med vedvarende lav inntekt. Det er 6000 flere enn for få år siden. Barnefamilier som er avhengige av offentlig stønad holdes i et stramt grep, mener landsstyret.

Styrt eller ikke?

I hvor stor grad fattigdommen blant stønadsmottakere er politisk styrt, er landsstyret ikke helt enige om. Anne Grønsund fra seksjonsrådet for barnevernpedagoger mener de rød-grønne har et klart mål om å avskaffe fattigdommen blant barnefamilier, men strever med å finne riktige virkemidler. Flere andre fulgte opp med støtte til hennes synspunkt.

Rita Cecilie Skinstad-Bermingrud er helt uenig. Hun mener at satsene er vedtatt av politiske myndigheter og dermed politisk styrt.

– Konsekvensen er fattigdom, påpekte hun. Også dette synet har betydelig støtte i landsstyret.

Barberte barnetillegg

I overgangen fra tidsbegrenset uførepensjon til arbeidsavklaringspenger har barnetilleggene blitt barbert. FO vil at politikerne skal heve barnetilleggene slik at brukerne ikke trenger supplerende sosialhjelp.

Arver fattigdom

Også barnetrygden trenger et løft, mener FO. Den har ikke vært økt siden 1996.

– Å leve i fattigdom fører heller til passivitet, marginalisering og isolasjon enn til økt aktivitet, påpeker FO, som advarer mot at fattigdom går i arv i generasjoner.