JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Barnets beste» til barnets beste

– Jeg håper dette senker terskelen til barnevernet, og kan komme barn til gode, sier Ingeborg Herset. Barnevernlederen i Nesna har åpnet tjenesten for NRK, og resultatet er serien «Barnets beste».
12.09.2012
14:32
16.12.2013 20:07

Et fjernsynsteam har fulgt barnevernet i Nesna i to år, og lagd serien på fem programmer som begynner onsdag.

Men initiativet kom fra kommunen selv.

– Vi har jobbet med kommunikasjon, og det har jo vært en nasjonal parole å få et mer åpent barnevern. Så vi kontaktet NRK, sier Herset til Fontene.

NRK tente på ideen, men gjorde klart at en slik serie ville innebære et helt annet innsyn enn det kommunen og Herset først så for seg:

– Vi tenkte kanskje vi kunne bruke dramastudenter for å illustrere scener og slikt. Men vi fikk klar beskjed om at det var uaktuelt. Her skulle man vise virkeligheten,

Frivillig

Dermed startet et langt arbeid med å finne ut hvem og hva som faktisk kunne vises på tv. I stedet for at leder Herset spurte klienten om de var villige («det ville jo gjort det vanskelig for klienten, i forhold til maktposisjoner og slikt»), ble de spurt av saksbehandlerne om de tillot NRK å ta kontakt.

– Og det var det forbausende mange som gjorde, forteller Herset.

De ansatte fikk også velge om de ville delta. Det var det ni av ti som gjorde, men alle kunne ikke være med.

– Utvalget har skjedd ut fra hvilke saker som er illustrerende, og der brukerne vil stille opp, sier hun.

Ikke noe glansbilde

Enkelte av deltakerne i programmet er anonymisert, både barn og foreldre, men de fleste valgte å stille åpent.

Både klienter og de ansatte har sett gjennom programmene før visning, og Herset forteller om stor bevegelse.

– Det er spesielt å se seg utenfra sånn. Det lærte vi mye av. Vi ble faktisk veldig rørt da vi så det, og jeg ble veldig stolt av de ansatte her, sier hun.

Og det til tross for at alt og alle langt fra vises fra sin beste side hele tiden.

– Jeg syns programskaperne har klart å skape en fin balanse. Dette er ikke noe glansbilde, understreker Herset.

– Men jeg håper offentligheten får et innblikk i hva barnevernet driver med, og at vi som jobber her er kompetente mennesker med tanker og følelser, sier hun.

– Det er så mange ufortjent negative forestillinger om barnevernet.

12.09.2012
14:32
16.12.2013 20:07