JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Glede over turnustillegg og anti-dumping

Ex-streikende i Harstad og Asker mener økte turnustillegg og tiltak mot sosial dumping er viktige resultater av streiken.
06.06.2012
13:31
14.12.2013 12:58

For FO-medlemmene i Harstad begynte streiken i boblebukser og endte i knebukser, forteller hovedtillitsvalgt Silje Pettersen. Sludd ble til sol, og kampviljen bare økte.

– Vi kunne fortsatt en god stund til, sier Pettersen.

Et håndslag til utdanning

Når det er sagt, er hun godt fornøyd med resultatet av streiken. Hun mener streiken viste at sosialarbeidere er viktige for samfunnet og at det lønner seg å ta utdanning.

– Men vi må forholde oss til hva kommunal sektor kan håndtere av lønnsøkninger, sier hun.

Fra 35 til 50 kroner timen

Silje Pettersen er sosionom og miljøarbeider for funksjonshemmede. Hun jobber selv i turnus, og er svært godt fornøyd med at turnustillegget økte fra 35 til 50 kroner timen.

– Vi jobber når de andre har fri, og da er det viktig å føle at vi blir kompensert for det, sier hun.

Alle har fått minst 12 000 i økt lønn. De som fikk lønnstillegg for videreutdanning i 2010 beholder sine tillegg, slik at de blir liggende på toppen av de generelle økningene på stigen.

Silje Pettersen understreker at arbeidet ikke er over. Snart blir det lokale forhandlinger, og hun lover fortsatt å stå på for medlemmene.

Bratt kurve

– Det har vært innholdsrike dager, og læringskurven har vært bratt siden jeg ble tillitsvalgt for ett år siden. Jeg har lært å si at «dette skal jeg sjekke og komme tilbake til ». Og vi har vist at vi kan stå på. FO i Harstad er en herlig gjeng, og nå skal vi tilbake til jobben, sier Pettersen.

Godt forhold

Forholdet til arbeidsgiver har vært bra hele veien.

– Det er ikke noe poeng å søke unødige konflikter. Streik er et verktøy for å fremme sine krav. Vi har fått gode reaksjoner under streiken, også fra arbeidsgiver-leiren. Alt har vært ryddig og greit, understreker Silje Pettersen.

Glad for anti-dumping

Også i Asker er stemningen god. Monica Bårnes er mellomleder i barnevernet og sitter i styret for FO Asker og FO Akershus.

– Jeg har ikke hatt tid til å lese protokollen fra riksmeklingsmannen, men så langt er jeg mest glad for at vi fikk inn en bestemmelse om sosial dumping. Vi ønsker ikke at det skal være enkelt for arbeidsgiver å bruke vikarer i vår bransje. Her i Asker har vi sett tendenser til økt bruk av innleid arbeidskraft, særlig i sykehjem. Vikarbyrådirektivet handler jo om at dette skal bli enklere, men klausulen vil motvirke dette, sier Bårnes.

Fikk det maksimale

Hun sier at rammen er det maksimale av hva som var mulig, og er svært fornøyd med økte turnustillegg.

– Når det gjelder lokale tillegg, sies det at man ønsker å heve lederne i Asker. Det vil i tilfelle berøre meg. Men dette er ikke avgjort ennå.

Både Bårnes og Pettersen har i år streiket for første gang i sitt liv.

Sveiset sammen

Bårnes forteller at streiken har virket sammensveisende på FO-medlemmer i Asker.

– Vi er blitt kjent på tvers av arbeidsplasser, og det har vært godt samarbeid.

Hun berømmer FO-ledelsen for deres oppfølging av de streikende.

– Vi er blitt godt ivaretatt, sier Bårnes.

06.06.2012
13:31
14.12.2013 12:58