JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever ny boligpolitikk

Beboere i kommunale boliger krever slutt på at Oslo kommune tar utbytte av husleieinntektene mens bygårdene forslummes. Og er glad for å ha fagbevegelsen med på laget.
01.05.2012
15:38
16.12.2013 19:03

solfrid.rod@lomedia.no

Aksjonen Nok er nok, nei til kommunal boligslum! har sitt utspring i en kommunal bygård på Sagene i Oslo.

50-60 beboere samlet seg før jul og fjor i protest mot at bygården de bor i forslummes samtidig som Oslo kommune tar et betydelig utbytte av husleieinntektene.

I april var det paroleverksted, i dag var det frokost og 1. mai-tog.

Etterslep på vedlikehold

Rundt 30 000 mennesker bor i kommunale boliger i Oslo. De betaler det som kalles gjengs leie, som ligger litt under markedspris.

I følge Lars Aasen, daglig leder i Leiboerforeningen, tar kommunen inn ca en milliard i leieinntekter årlig. Kommunen har selv beregnet et vedlikeholdsetterslep på 1,4 milliarder. Men husleieinntektene brukes likevel til andre formål.

Johanna Engen er en av de 30 000. Hun har bodd 17 år i en kommunal går på Kampen i Oslo, og hevder forholdene blir verre for hvert år som går.

Fra sofaen i stua kan Engen sitte og se matsøppel fly forbi vinduet. Barna i gården leker mellom søppel og sprøytespisser, fastslår Engen.

Mangler trygghet

Hun er også daglig leder i Velferdsalliansen, og var også til stede på dagens 1. mai-frokost. Engen forteller at hun er redd for å være hjemme, redd for å forlate leiligheten og redd for å komme hjem igjen.

– Fundamentet for trygghet er et eget hjem. Det er et prinsipp man aldri må fravike. Jeg skjønner ikke hva Oslo kommuner tenker når de plasserer barn, rusmisbrukere og folk uten boevne på samme sted, sier Engen.

Må tenke helt nytt

Aasen og Engen påpeker at Oslo kommune må tenke nytt om sitt ansvar for byens vanskeligstilte.

– Det er for få kommunale boliger. For å få en slik bolig må du både ha dårlig råd og andre problemer i tillegg. Dette er mennesker som mer enn noen andre fortjener et trygt fundament, sier Aasen.

– Det virker som kommunen tenker at bare folk er plassert i en bolig, så trenger man ikke tenke mer på dem. Men det er da det begynner, fastslår Engen. Og etterlyser egen botrening før folk plasseres i ordinære bygårder.

Invitert

Fontene har bedt Oslo kommune kommentere aksjonen Nok er nok. Byråd for sosiale saker, Anniken Hauglie (H), henviser til sin kollega Hallstein Bjercke (V), byråd for kultur og næring. Bjercke har ikke svart på våre henvendelser.

Før valget i fjor høst innledet Engen på et fattigdomsarrangement for hovedstadens politikere. Venstres Odd Einar Dørum tok selvkritikk på vegne av politikerstanden og inviterte seg selv hjem til Engen.

– Siden hørte jeg aldri noe fra han, sier hun i dag.

Om byråd Bjercke skulle ønske innsikt i livet i en kommunal bygård, er han hjertelig velkommen, forsikrer Engen.

Stolt over lojalitet

FO støtter aksjonen. AU-medlem Anna-Sabina Soggiu holdt appell på dagens frokost og tok et kraftig oppgjør med politikere hun mener øker forskjellene i samfunnet. Den siste tidas debatt om naving og 70 kroner om dagen viser at velferdsstaten er under angrep og må forsvares, fastslo Soggiu.

– Mange framstiller oss sosialarbeidere som naive, vi syr puter under armene på folk og er lojale mot brukeren i stedet for systemet. Jeg må si at jeg er stolt over min lojalitet. Hvem skal ellers endre verden om ikke de som kjenner hvor skoen trykker, spurte sosionomen. Og forsikret at hun gleder seg til fortsatt felles kamp mot dagens boligpolitikk.

En felles plikt

Soggiu, som har en fortid i AUF, snakket også om 22. juli. Og manet til en daglig kamp mot rasistiske og fascistiske holdninger.

– Som sosionom og som en del av fagbevegelsen mener jeg at vi har en plikt til å bekjempe de beksvarte holdningene terroristen står for og som vi vet har gode kår i krisetider.

Også LO-leder Roar Flåthen nevnte boligpolitikk i sin tale på Youngstorget i dag. Boligpolitikk er fordelingspolitikk, fastslo Flåthen. Og krever flere studentboliger og flere offentlige utleieboliger.

01.05.2012
15:38
16.12.2013 19:03