JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tone Faugli inn i FO-ledelsen

Vernepleier Tone Faugli fra Akershus er blitt valgt som medlem av arbeidsutvalget i FO og leder for vernepleierseksjonen i FO.
07.03.2012
15:53
16.12.2013 18:35

mia.paulsen@lomedia.no

–Hun er saklig, tydelig og målrettet og tar utgangspunkt i hva som gavner FO som fagorganisasjon og profesjonsforbund, sa valgkomiteens leder Solveig Nysether da hun la fram innstillingen for FOs landsstyre.

Tone Faugli er 33 år og ble ferdig utdannet vernepleier i 2000. Hun har utdanning både som klinisk vernepleier og har Mastergrad i helse- og sosialfaglig arbeid med barn og unge. Faugli arbeidet i en bolig som student, og har seinere arbeidet i akuttpsykiatrien for barn og unge ved Akershus Universitetssykehus.

Hun har sittet i styret for FO Akershus siden 2001. Fram til landsstyret valgte henne som nytt AU-medlem var hun fylkesleder i FO Akershus. Hun sitter dessuten i styret i LO stat for Oslo og Akershus, og har drevet tillitsvalgtskolering både for LO stat og FO.

En best mulig organisasjon

Faugli gleder seg til å ta fatt på oppgaven.

– Jeg ønsker å bidra til at FO blir en best mulig organisasjon. Jeg brenner for FO, sier hun.

– Utdanningsmeldingen, samhandlingsreformen og den profesjonsnøytrale nye helse- og omsorgsloven er eksempler som utfordrer oss til å vise fram vernepleiernes kompetanse. Vi har en unik blanding av helse- og sosialfag i utdanningen, som blant annet kan brukes til oppfølging av demente. Vi skal gjøre oss gjeldende når kommunene skal spesifisere hvilken kompetanse de trenger i forbindelse med samhandlingsreformen, sier hun til Fontene.

Vil følge opp turnus

Også på lønns- og tariffområdet ønsker Faugli å bidra.

–Jeg vil blant annet ha fokus på turnusordninger, spesielt langturnus. Vi må forsvare normalarbeidsdagen. Noen har allerede begynt å få turnuser hvor de jobber mer enn hver tredje helg. Vi må sikre at de får økt uttelling for å jobbe kveld og helg.

Loven stiller klare krav til kompetansen hos ansatte som må utøve tvang hjemlet i loven.

– Men vi ser stadige brudd på kompetansekravene, og mange dispensasjoner. Hvordan hadde reaksjonene blitt hvis det ikke var psykiatere i psykiatriske behandlingsenheter? spør Tone Faugli.

Hun vil også engasjere seg for arbeidsmiljøet til vernepleierne.

– Undersøkelser har vist at vernepleierne er den yrkesgruppa i FO som er mest utsatt for vold og trusler i jobben, og det må vi fortsette å holde fokus på, sier hun.

Ikke redd for diskusjon

– Det har blitt stilt spørsmål ved FOs organisasjonskultur, og vært hevdet at det finnes fløyer i organisasjonen. Er det problematisk for deg?

– Jeg har ikke opplevd at det er tydelig definerte fløyer. Vi har hatt diskusjoner hvor noen har ment noe sterkt, og noen har vært i mindretall.

Det er trist at noen har opplevd det som vanskelig å delta i Landsstyret. Kanskje vi må bli flinkere til å skille sak og person og unngå skyttergraver. Men jeg er ikke redd for diskusjoner og temperatur, og jeg er trygg på det politiske spillet, sier Faugli.

Som sin AU-kollega Ellen Galaasen har Tone Faugli tre barn.

– Det går bra. Heldigvis er Rigmor Hogstad opptatt av at det skal være mulig å kombinere toppverv med det å ha barn. Jeg har reist mye også i vervet som fylkesleder, og har klarert dette med familien, sier hun.

.

07.03.2012
15:53
16.12.2013 18:35