JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Faugli kan bli FO-topp

Vernepleier Tone Faugli er kandidat til å bli valgt inn i FO-ledelsen.
16.02.2012
14:16
16.12.2013 18:24

mia.paulsen@lomedia.no

Flere avdelinger har foreslått Faugli som nytt medlem av arbeidsutvalget (AU) i FO. Hun er i øyeblikket leder for FO Akershus og sitter i landsstyret. Faugli har vært aktiv i FO siden hun var student.

Men det ligger også fire andre navn til vurdering, og alle vil bli gjennomgått grundig før valgkomiteen innstiller, forteller valgkomiteens leder Solveig Nysether.

Ikke nødvendigvis mann

Etter at vernepleier Cato B. Ellingsen frasa seg sitt verv med øyeblikkelig virkning etter nyttår er valgkomiteen nå på jakt etter noen til å fylle hans plass. FO har tidligere lagt vekt på at det bør være minst en mann i ledelsen. Men selv om de fire resterende i AU er kvinner, stiller ikke valgkomiteen som noen forutsetning at den som velges må være mann.

– Det viktigste er å finne en som kan fylle posisjonen på en god måte. Når det er sagt, er vi også interessert i å vite hvorfor noen av de mennene som har vært valgt ikke har blitt værende i FO-ledelsen. Dette vil vi ta opp i intervju med AU, og vi ønsker også å snakke med Ellingsen om hvordan han opplevde å være mann i FO-ledelsen, sier Solveig Nysether.

Ønsker politiker

– Ellingsen har sagt at den frie dialogen har trange kår, og at uenighet i FO-ledelsen ikke ses som en kime til utvikling, men til strid. Hvordan kan dere sikre at den som kommer inn i AU bidrar konstruktivt til gode prosesser?

– Dette er ikke første gang vi ser konflikter i FO-ledelsen. Vi skal ikke dramatisere for mye. Men vi vil være opptatt av format. Vi er ute etter en politiker med evne til overblikk og til å se hva som er viktig og hva som ikke er viktig i rollen. Personen bør være innforstått med grunnlaget for FO som fagforbund og sammenhengen mellom fag og fagforening. FO er et resultat av at tre enheter gikk sammen og dannet en organisasjon, som nå også inkluderer velferdsviterne. Vedkommende bør kjenne de prosessene som går i en organisasjon som vår, sier Nysether.

Både fag og fellesskap

Hun mener en ny vernepleier-leder bør kunne jobbe med faginteresser innenfor fellesskapet i FO.

– Ellingsen sa også at FO-ledelsen er preget av fløyer. Hvordan vil valgkomiteen forholde seg til det?

– Vi ser etter et menneske som forholder seg konstruktivt til organisasjonen. Det vil til enhver tid kunne danne seg grupper i forhold til saker som er oppe, sier Nysether.

Prioriterer prosess

Vervet som nytt AU-medlem og representant for vernepleierne blir sannsynligvis besatt av landsstyrets møte i juni. Solveig Nysether sier at det er viktigere er å få en grundig og god prosess enn at valget skjer raskt.

– Vi vil gjøre det vi kan for at FO ikke skal komme i en lignende situasjon, sier hun.

I den forbindelse vil valgkomiteen også drøfte om det er noe de kunne gjort annerledes knyttet til valgene i FO.

– Dette er naturlig å se på når en relativt nyvalgt person trekker seg etter så kort tid, sier hun.

Nysether inviterer alle FOs medlemmer til å komme med konstruktive innspill til valgkomiteen.

16.02.2012
14:16
16.12.2013 18:24