JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Direktivet truer faglige rettigheter

FO Sør-Trøndelag oppfordrer sine medlemmer til å delta i den politiske streiken 18. januar. Vikarbyrådirektivet er en trussel mot faglige rettigheter og kvalitet i tjenestene, mener de.
12.01.2012
14:31
16.12.2013 18:04

mia.paulsen@lomedia.no

– Vi ser allerede at folk ikke får faste ansettelser. Men faste ansettelser er viktig hvis vi skal få kontinuitet og faglig utvikling, og dermed gode tjenester, sier fylkesleder Heidi Klokkervold.

Hun mener at dette gjelder alle bransjer og tjenester. FOere jobber imidlertid i tjenester som forutsetter tilstrekkelig bemanning og høy kompetanse, hvor faste stillinger og langsiktig kompetanseutvikling er en forutsetning, mener hun.

Langvarige relasjoner

I et skriv til medlemmene understreker FO Sør-Trøndelag dessuten at jobbene ofte er kjennetegnet av langvarige relasjoner med folk som har store bistandsbehov.

Vikarbyrådirektivet skal gjøre det alminnelig å bruke vikarer. Det er ikke noe FO ønsker.

Kan omgå arbeidsmiljøloven

Klokkervold mener dessuten at vikarbyrådirektivet undergraver faglige rettigheter som blant annet er nedfelt i arbeidsmiljøloven. Ved å bruke vikarbyrå kan arbeidsgiver omgå arbeidsmiljøloven.

– Kommer du på en arbeidsplass som vikar fra et byrå, står du ikke tilsluttet klubben på arbeidsplassen, og det bidrar til å undergrave de faglige rettighetene. Ifølge politikerne er fagbevegelsen en del av velferdsstaten. Hvis fagbevegelsen blir svekket, har det betydning for muligheten til å påvirke, og dermed for demokratiet, sier Heidi Klokkervold.

Får ikke boliglån

Utstrakt vikarbruk vil dessuten bety at mange unge ikke får boliglån, og dermed ikke kommer inn på boligmarkedet, påpeker hun.

Trekk i lønn

FO-medlemmer som streiker må selv melde fra til arbeidsgiver, og kan risikere trekk i lønna.

FO Sør-Trøndelag og FO-klubben i Trondheim oppfordrer også medlemmene til å delta i LO-aksjonen på torget i Trondheim onsdag 18. januar kl. 14.00.

Hovedtillitsvalgt for FO i Trondheim, Ingard Selbekk Lundereng, forteller at Fagforbundet blant annet har tatt ut Trondheim Sporveier, og bussjåførene vil streike fra kl. 14.00 til kl. 15.00.

Landsomfattende markering

Også i Oslo, Bergen og Stavanger blir FO-medlemmene oppfordret til å delta i streiken og aksjonen mot vikarbyrådirektivet. Det er markeringer i en rekke byer.

FO sentralt støtter markeringene, men oppfordrer ikke til politisk streik. FO ønsker at Regjeringen skal bruke reservasjonsretten og legge ned veto mot vikarbyrådirektivet.

12.01.2012
14:31
16.12.2013 18:04