JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gjennombrudd for utviklingshemmede

Stortinget vil følge opp ansvarsreformen og hindre at utviklingshemmede blir utestengt. -- Dette har FO jobbet for i mange år, jubler FOs Cato Ellingsen.
07.12.2011
10:26
16.12.2013 17:50

mia.paulsen@lomedia.no

-- Nå skal vi sprette sjampanjen. Jeg har tro på at dette vil føre fram, sier Ellingsen.

En enstemmig helse- og omsorgskomite gikk i går inn for forslaget fra Venstres Trine Skei Grande om å følge opp reformen fra 1991.

Vil ha bort gettoer

Fontene har i flere artikler beskrevet store institusjoner som bygges for å huse psykisk utviklingshemmede, ofte sammen med andre som trenger hjelp. Det var et hovedmål med ansvarsreformen fra 1991 å fjerne institusjonene og at mennesker med utviklingshemning skulle velge selv hvor de vil bo.

Helse og omsorgskomiteen vedtok blant annet at:

– Utvalget skal følge opp reformen for å bedre situasjonen til utviklingshemmede og pårørende.

– Husbanken skal slutte å støtte institusjonsbygging som bryter med ansvarsreformen. Det skal være maks 2-5 boenheter i bofelleskap.

– Kommuner må slutte å tildele tjenester til utviklingshemmede kollektivt.

– Målet om arbeid til alle gjelder også utviklingshemmede.

"Historisk seier"

Leder av Forbundet for utviklingshemmede (NFU), Jens Petter Gitlesen, karakteriserer vedtaket som en historisk seier.

Tverrpolitisk

Ellingsen understreker at vedtaket er fattet med tverrpolitisk støtte, og at Stortinget tydelig har signalisert at saken skal tilbake til Stortinget. Han håper utredningen kommer i denne stortingsperioden.

-- Men trengs det egentlig noen utredning? Mange av problemene er godt kjent allerede?

-- Vedtaket fokuserer på tiltak. Det trengs ikke en NOU, men en kjapp gjennomgang så man får fram tiltakene, understreker Ellingsen.

Kompetanse

Ellngsen er fornøyd med at vedtaket sier noe om kompetanse i tjenestene, og at kompetansen må være på rett sted, et spørsmål som FO har vært spesielt opptatt av.

-- Men først og fremst dreier det seg om en helhetlig gjennomgang av ulike livsområder med tanke på integrering og mangfold. Det handler om bolig, skole, arbei, fritid og utvikling av tjenester. Vedtaket er helt i tråd med det FO har jobbet for lenge. De siste ukene har vi samarbeidet særlig intenst med NFU for dette vedtaket, forteller Ellingsen.

Ellingsen forventer at FO blir tatt med i prosessen videre.

-- FO bør bli en viktig del av gjennomgangen som skal gjøres, sier han

07.12.2011
10:26
16.12.2013 17:50