JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gode tjenester krever fast ansatte

FOere har jobber som krever langsiktighet og kompetanse. Flere vikarer er ikke ønskelig, mener FO-leder Rigmor Hogstad.
05.12.2011
15:24
16.12.2013 17:49

mia.paulsen@lomedia.no

FO sluttet seg til den store fanemarkeringen mot vikarbyrådirektivet utenfor Stortinget i dag. Fagforeningsfaner fra hele landet smykket muren under Løvebakken mens en rekke av LOs forbundsledere holdt appeller. Blant dem var FO Akershus og FO Oslo sine faner.

Frist i dag

Norges frist for å implementere EUs vikarbyrådirektiv utløp i dag, og markeringen viste massiv motstand mot direktivet i LO.

Vil ikke har flere vikarer

Rigmor Hogstad understreket i sin appell at FO ikke ønsker økt bruk av vikarer og midlertidige ansettelser, som hun frykter direktivet vil medføre.

– Norge kan vedta likebehandlingsprinsippet selv om vi velger å reservere oss mot direktivet, sa hun.

Viktig med stabil bemanning

FO-lederen understreket at FOs medlemmer er viktige bidragsytere til landets velferdstjenester.

– Mange av tjenestene våre medlemmer jobber i kjennetegnes av langvarige relasjoner med personer med omfattende bistandsbehov. Her er det ekstra viktig å ha en stabil bemanning som sikrer tjenestene, både i forhold til kapasitet og til nødvendig kompetanse. Det er helt avgjørende å ha en langsiktig kompetanseutvikling på det enkelte tjenestested. Dette sikres best med stabile ansatte som har gode og trygge arbeidsforhold gjennom faste ansettelser, sa hun blant annet.

Hun mener at økt vikarbruk og midlertidige ansettelser er en trussel mot kvaliteten på landets helse- og sosialtjenester.

På vei inn

Norske sosialarbeidere har hittil i stor grad vært forskånet for problemstillinger ved innleie, mener hun.

– Men Adecco-saken viser at de er på vei inn i vår sektor. Det er bekymringsfullt, for brukerne våre er avhengige av stabile relasjoner over tid, noe de ikke får hvis man i hovedsak skal basere seg på innleide vikarer, sier Hogstad.

Leier inn i barnevernet

Rigmor Hogstad mener bruk av konsulenttjenster i barnevernet er en type virksomhet som minner sterkt om innleiebyråer.

– Noen barneverntjenester bruker konsulentbyråer til å ta topper av saksbehandlingen i stedet for å bygge opp stabile kontorer med god kompetanse. Hvis kontorene rustes opp, klarer de å takle kortere sykefravær uten at situasjonen blir marginal, understreker hun.

NHOs våte drøm

Roy Pedersen som leder LO Oslo karakteriserte direktivet som NHOs våte drøm. Han mente direktivet vil føre til et løsarbeiderregime i Norge, og oppfordret LO sentralt til å behandle saken på nytt. LO har tidligere sagt at de vil gå inn for implementering gitt at visse betingelser er oppfylt.

05.12.2011
15:24
16.12.2013 17:49