JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anbud bryter taushetsplikten

I anbud på omsorg og sosiale tjenester publiserer kommuner personlige opplysninger om enkeltbrukere på nettet. Det må de slutte med, mener KS.
18.11.2011
15:06
16.12.2013 17:39

mia.paulsen@lomedia.no

De mest anbudskåte kommunene har lagt ut mange opplysninger om enkeltbrukere av kommunens tjenester. Det har skjedd i forbindelse med utlysning av anbud.

FO-lederen i Oslo, Tore Kristiansen, ble sjokkert da han undersøkte hvilke opplysninger kommunen gikk ut med.

Kunne gjenkjennes

– Vi så på dette i forbindelse med at tillitsvalgte for et par år siden ble anklaget for å ha brutt taushetsplikten i en annen sammenheng. På nettstedet Doffin.no (nettstedet hvor kommunene utlyser anbud, journ. anm.) lå det opplysninger om folk som i noen tilfeller var så godt beskrevet at naboer og folk på butikken kunne kjenne igjen vedkommende, sier leder Tore Kristiansen i FO Oslo.

Kristiansen reagerte sterkt på praksisen.

Ingen framgang

– Det er helt utrolig hva de gjør med noen av de svakeste gruppene. Det er respektløst og stigmatiserende, og helt i tråd med praksis for 100 år siden, da de auksjonerte bort folk på torget, sier han.

Grupper som dette gjelder, kan være mennesker med funksjonshemninger, utviklingshemmede, barnevernsbarn, folk med rusproblemer og psykiske lidelser.

Mennesker, ikke ting

– Dette er grupper som allerede er i en sårbar situasjon, og så går man inn og beskriver i detalj hva de trenger i livet sitt. Og det med begreper som «kravspesifikasjon», som om det skulle være snakk om en bilreparasjon. At man snakker slik om mennesker, er skremmende, sier Kristiansen.

Må prioritere taushetsplikt

Kristiansen er fornøyd med at kommunen har ønsket å rydde opp. Oslo og Skedsmo kommuner gikk sammen med KS om å få utredet spørsmålet av advokatfirmaet Kluge. Spørsmålet var hvilken posisjon anskaffelsesreglementet hadde i forhold til taushetsplikten. I sin rapport skriver advokatfirmaet at taushetsplikten må prioriteres foran anskaffelsesreglementet.

Eventuelt bryte reglene

KS skriver at der taushetsplikten ikke kan ivaretas på korrekt måte i forbindelse med anskaffelser, må kommunene bryte anskaffelsesregelverket.

De har skrevet brev til Helse- og omsorgsdepartementet og til Forbruker- og administrasjonsdepartementet og bedt om råd i saken.

Håper på orden

– Jeg er trygg på at departementene legger føringer for hvordan det skal gjøres, og regner også med at Oslo får et mer verdig system som viser respekt for de mest sårbare, sier Kristiansen.

Oslo kommune har nedsatt en gruppe til å utrede saken.

Vil utrede

– Vi har lest rapporten med interesse og vil utrede dette nøye, sier Gunnar Wedde, som er leder for konserninnkjøp i Oslo kommune.

Han betrakter anskaffelser på pleie- og omsorgsområdet som svært utfordrende.

– Jeg kjenner ikke til at taushetsplikten skal ha blitt brutt. Det ønsker vi for enhver pris å forhindre. Nå vil vi kartlegge praksis for å sikre at det ikke skjer, sier han.

18.11.2011
15:06
16.12.2013 17:39