JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Får ikke hjula til å snurre

En statsråd fra Arbeiderpartiet, en fra Senterpartiet og en fra Sosialistisk Venstreparti kom til konferansen “Få hjula i gang!”, men hadde lite nytt å melde.
18.11.2011
12:15
14.12.2013 12:53

jan.erik@lomedia.no

Konferansen ble i går arrangert i regi av Statens råd for likestilling av funksjonshemmede. Den var delt opp i tre temaer: Bolig, utdanning og tjenester og hjelpemidler. Om lag 80 deltakere, mange med nedsatt funksjonsevne, deltok og som seg hør og bør på en sånn konferanse fikk vi foredragene innskrevet simultant på to skjermer som alle kunne se, og det hele ble døvetolket.

Må åpne portene

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) gikk gjennom regjeringens nye jobbstrategi for arbeidstakere med nedsatt funksjonsevne på 1-2-3. Og fikk nevnt at det skal bevilges 25 millioner i tilretteleggingstilskudd, 30 millioner til en mentorordning og 500 nye tiltaksplasser.

– Hvorfor skal vi lykkes nå? Spurte Bjurstrøm. Og svarte sjøl:

– Jo, fordi vi nå er mer konkrete enn tidligere og legger penger på bordet. Men det er viktig å erkjenne at det er vanskelig å få funksjonshemmede bedre integrert i arbeidslivet sjøl om vi veit at dette er bedriftsøkonomisk fornuftig fordi dette er god arbeidskraft. Bedriftene må åpne portene. For Nav kan ikke gjøre denne jobben aleine, sa statsråden.

Skjedd lite

Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) poengterte at en skikkelig bolig for en funksjonshemmet er en forutsetning for at de også skal kunne delta på en likeverdig måte i arbeidslivet. Da må den være tilpasset den enkeltes behov. Dette ansvaret la hun på kommunene.

– Ingen skal plasseres i en bolig som hindrer folk å leve et verdig liv, sa Navarsete.

Og forsvant. Dermed fikk hun ikke med seg sosiologiprofessor Johan Sandvins sterke innlegg etter Navarsete der han gikk til frontalangrep på både denne og tidligere regjeringer. Og var sterkt kritisk til boligpolitikken.

– Helt siden 1990 har målet vært full likestilling for funksjonshemmede. Men svært lite har skjedd på 20 år. Vi har hørt mange fine ord, men det skjer ingenting konkret. Funksjonshemmede må også få bo der de vil, og der det er arbeid. De må ikke utestenges fra det ordinære boligmarkedet, sa Sandvin.

Utdanning betyr mye

Tora Aasland (SV), minister for forskning og høyere utdanning markerte naturlig nok utdanningens betydning for de funksjonshemmedes muligheter til å komme i arbeid – ja, dette betyr antagelig enda mer enn for funksjonsfriske. For sysselsettingsgraden er dessverre for lav for de med nedsatt funksjonsevne.

SV-statsråden var svært opptatt av at myndighetene må legge utdanningsinstitusjonene og studentboligene best mulig til rette for funksjonshemmede.

– Nesten alle studentboliger nå er tilrettelagt for funksjonshemmede. Og det er viktig at studenter med nedsatt funksjonsevne blir møtt på en skikkelig måte ved de utdanningssteder de velger seg til, sa Aasland.

18.11.2011
12:15
14.12.2013 12:53