JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utfordrer de store

SVs Karin Andersen er glad for at kommunalministeren strammer opp kommuner som har «glemt» ansvarsreformen. Nå må alle partier ta ansvar, mener hun.
20.09.2011
12:44
16.12.2013 17:03

mia.paulsen@lomedia.no

I stedet for å kunne velge bolig selv, blir mange psykisk utviklingshemmede plassert i store enheter sammen med mange andre som trenger hjelp.

Andersen er SVs sosialpolitiske talsperson.

Bestemme selv

Reformen kom for 20 år siden. Ifølge den skal også psykisk utviklingshemmede i likhet med andre ha rett til å bestemme hvor de vil bo.

Karin Andersen sier kommunalministerens utspill er betimelig.

– Det skulle egentlig bare mangle at kommuner som nekter å innfri retten til et selvstendig liv blir satt på plass, sier hun.

Tar initiativ

Hun vil ta initiativ til en prosess for å få på plass det lovverket som trengs og vil be likestillingsministeren om å fortsette arbeidet som ble igangsatt med informasjons- og utviklingsprogrammet, som kom i vinter.

Karin Andersen mener at også andre partier nå må ta sitt ansvar i en sak hvor de det gjelder kan ha problemer med å hevde sin egen sak.

– Jeg vet at mange lokalpolitikere jobber med dette. Prinsippene i reformen har det vært enighet om, og nå utfordrer jeg de store og tunge partiene som Arbeiderpartiet og Høyre, sier hun.

Ressurser finnes

Karin Andersen sier at hun kan forstå hvordan en del kommuner har tenkt, og at det blant annet handler om å få til «sambruk» av fagfolk. Men hun mener det er mulig å løse dette på en bedre måte. Og ressursene er der, i følge henne.

– Her vil også KS være en sentral samarbeidspartner for departementet. De har en viktig rådgivningsrolle for kommunene, påpeker hun.

Andersen viser til at Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har laget et informasjons- og utviklingsprogram om temaet.

Utglidning

– Departementet har dessuten gitt en kraftig oppstrammer i forhold til utglidningen. Mennesker med psykisk utviklingshemning skal kunne ta egne valg og leve selvstendige liv. Prinsippene både når det gjelder bolig og generell politikk har ligget der, men praksis har glidd tilbake. Retten til selvstendige valg betyr også at man kan velge å bo i kollektiv, påpeker hun.

20.09.2011
12:44
16.12.2013 17:03